Pregled bibliografske jedinice broj: 281114
Senzorska procjena pekarskih proizvoda povećane prehrambene vrijednosti
Senzorska procjena pekarskih proizvoda povećane prehrambene vrijednosti, 2006., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 281114 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska procjena pekarskih proizvoda povećane prehrambene vrijednosti
(Sensory evaluation of baked goods with better dietary value)
Autori
Gajari, Davorka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.02
Godina
2006
Stranica
126
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
bijeli kruh; nutrijenti; obogaćivanje; organoleptička svojstva; senzorska procjena
(white bread; nutrients; fortification; organoleptic properties; sensory evaluation)
Sažetak
Cilj rada bio je dobiti nekoliko novih receptura bijelog kruha poboljšane kvalitete koji će svojim organoleptičkim svojstvima podržavati prepoznatljivu kvalitetu standardnog bijelog kruha na kojem se temeljio razvoj novih proizvoda. Ovako poboljšane vrste bijelog kruha zbog svojstava dobivenih obogaćivanjem trebale bi biti prepoznatljive kao nova grupa proizvoda. Takav će proizvod svojim sastavom pokrivati dio potrebnih dnevnih količina za određenim nutrijentima, a kvalitativnim parametrima neće umanjiti kvalitetu proizvoda koji je dio svakodnevne prehrane svih skupina potrošača. U razvoju novog proizvoda korištena je senzorska procjena pri čemu je panel grupa usmjeravala tijek obogaćivanja, a rezultati senzorskih testova značajni su pokazatelj prihvatljivosti ovakve vrste proizvoda. Rezultati brojnih provedenih senzorskih testova pokazali su da je najbolji bijeli pšenični kruh obogaćen vitaminima B skupine dodanim u udjelima koji prema teoretskom izračunu u 100 g kruha osiguravaju 25 % dnevno potrebnog unosa tih nutrijenata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija