Pregled bibliografske jedinice broj: 280977
Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene uzoraka meda
Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene uzoraka meda, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 280977 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene uzoraka meda
(Correlation of physico-chemical parameters and sensory evaluation of honey samples)
Autori
Domjanić, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.05
Godina
2006
Stranica
67
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
fizikalno-kemijski parametri; korelacija; med; senzorska procjena
(physico-chemical parameters; correlation; honey; sensory evaluation)
Sažetak
Med je složena mješavina različitih tvari. U ovom radu utvrđena je kvantitativna i kvalitativna povezanost fizikalno-kemijskih parametara sa senzorskom procjenom kod 59 uzoraka meda različitog botaničkog porijekla. U korelaciju je stavljeno ukupno 12 parametara: maseni udio vode, reducirajućih šećera, saharoze, pepela, hidroksimetilfurfurala (HMF) i prolina, električna provodnost, kiselost, aktivnost dijastaze i invertaze, specifični kut zakretanja te senzorska procjena. Rezultati statističke analize pokazuju postojanje linearne korelacije kao najboljeg modela povezanosti ispitanih fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene. Vrijednosti koeficijenta korelacije razlikuju se ovisno o vrsti meda te promatranim fizikalno-kemijskim svojstvima. Najveći broj korelacija nađen je u bagremovom medu (18), dok je najbolja korelacija između senzorske procjene i aktivnosti dijastaze utvrđena kod meda kadulje i iznosi 0, 9529.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058018
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)