Pregled bibliografske jedinice broj: 280949
Kemijski konzervansi u osvježavajućim bezalkoholnim pićima
Kemijski konzervansi u osvježavajućim bezalkoholnim pićima, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 280949 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski konzervansi u osvježavajućim bezalkoholnim pićima
(Chemical preservatives in refreshing nonalcoholic beverages)
Autori
Huss, Helena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.11
Godina
2006
Stranica
31
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
aditivi; benzojeva kiselina; bezalkoholna pića; konzervansi; sorbinska kiselina
(additives; benzoic acid; nonalcoholic beverages; presevatives; sorbic acid)
Sažetak
Radom se utvrdilo koje količine sorbinske i benzojeve kiseline sadrže razne vrste osvježavajućih bezalkoholnih pića koja se trenutno nalaze na hrvatskom tržištu.Postupak izolacije, identifikacije i kvalifikacije svakog pojedinog konzervansa provodio se visokotlačnom tekućinskom kromatografijom, (HPLC) kao specifičnom metodom za određivanje navedene vrste aditiva. Utvrdilo se da li su dobivene količine benzojeve kiseline ili Na-benzota, odnosno sorbinske kiseline ili K-sorbata u skladu sa MDK (maksimalno dopuštena koncentracija) vrijednostima koje su propisane Pravilnikom. Temeljem usporedbe dobivenih vrijednosti i MDK, ocijenila se zdravstvena ispravnost i prikladnost korištenja za ljudsku uporabu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058018
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)