Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 280949

Kemijski konzervansi u osvježavajućim bezalkoholnim pićima


Huss, Helena
Kemijski konzervansi u osvježavajućim bezalkoholnim pićima, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 280949 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski konzervansi u osvježavajućim bezalkoholnim pićima
(Chemical preservatives in refreshing nonalcoholic beverages)

Autori
Huss, Helena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.11

Godina
2006

Stranica
31

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
aditivi; benzojeva kiselina; bezalkoholna pića; konzervansi; sorbinska kiselina
(additives; benzoic acid; nonalcoholic beverages; presevatives; sorbic acid)

Sažetak
Radom se utvrdilo koje količine sorbinske i benzojeve kiseline sadrže razne vrste osvježavajućih bezalkoholnih pića koja se trenutno nalaze na hrvatskom tržištu.Postupak izolacije, identifikacije i kvalifikacije svakog pojedinog konzervansa provodio se visokotlačnom tekućinskom kromatografijom, (HPLC) kao specifičnom metodom za određivanje navedene vrste aditiva. Utvrdilo se da li su dobivene količine benzojeve kiseline ili Na-benzota, odnosno sorbinske kiseline ili K-sorbata u skladu sa MDK (maksimalno dopuštena koncentracija) vrijednostima koje su propisane Pravilnikom. Temeljem usporedbe dobivenih vrijednosti i MDK, ocijenila se zdravstvena ispravnost i prikladnost korištenja za ljudsku uporabu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058018

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Huss, Helena
Kemijski konzervansi u osvježavajućim bezalkoholnim pićima, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Huss, H. (2006) 'Kemijski konzervansi u osvježavajućim bezalkoholnim pićima', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Huss, Helena}, year = {2006}, pages = {31}, keywords = {aditivi, benzojeva kiselina, bezalkoholna pi\'{c}a, konzervansi, sorbinska kiselina}, title = {Kemijski konzervansi u osvje\v{z}avaju\'{c}im bezalkoholnim pi\'{c}ima}, keyword = {aditivi, benzojeva kiselina, bezalkoholna pi\'{c}a, konzervansi, sorbinska kiselina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Huss, Helena}, year = {2006}, pages = {31}, keywords = {additives, benzoic acid, nonalcoholic beverages, presevatives, sorbic acid}, title = {Chemical preservatives in refreshing nonalcoholic beverages}, keyword = {additives, benzoic acid, nonalcoholic beverages, presevatives, sorbic acid}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font