Pregled bibliografske jedinice broj: 280934
Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene uzoraka meda
Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene uzoraka meda, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 280934 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene uzoraka meda
(Correlation of physico-chemical parameters and sensory evaluation of honey samples)
Autori
Romanović Zanchi, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2006
Stranica
60
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
fizikalno-kemijski parametri; korelacija; med; senzorska procjena
(physico-chemical parameters; correlation; honey; sensory evaluation)
Sažetak
Med je složena mješavina različitih tvari. U ovom radu utvrđena je kvantitativna i kvalitativna povezanost fizikalno-kemijskih parametara sa senzorskom procjenom kod 97 uzoraka meda različitog botaničkog porijekla. U korelaciju je stavljeno ukupno 6 parametara: maseni udio vode, reducirajućih šećera, saharoze, električna provodnost, kiselost te senzorska procjena. Rezultati statističke analize pokazuju postojanje linearne korelacije kao najboljeg modela povezanosti ispitanih fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene. Vrijednosti koeficijenata korelacije razlikuju se ovisno o vrsti meda te promatranim fizikalno-kemijskih svojstvima. Najveći broj korelacije nađen je u bagremovom medu (9), dok je najbolja korelacija utvrđena kod uzoraka meda kadulje i to između udjela saharoze i senzorske procjene (r=0, 9677).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058018
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)