Pregled bibliografske jedinice broj: 280843
Kvaliteta meda
Kvaliteta meda, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 280843 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta meda
(Quality of honey)
Autori
Ilijanić, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2006
Stranica
70
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
fizikalno-kemijski parametri; kvaliteta meda; med
(physico-chemical parameters; quality of honey; honey)
Sažetak
Med koji se nalazi na tržištu, kvalitativno se razlikuje ovisno o nizu različitih faktora kao što su zemljopisni, vremenski, uvjeti proizvodnje, biljnom izvoru, pakiranju i vremenu skladištenja. U ovom radu su analizirani fizikalno-kemijski parametri 133 uzoraka 21 različite vrste meda prikupljenih na području Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije u sezoni 2005. Određivani su karakteristični parametri kvalitete meda kao što su maseni udjel vode, električna provodnost, maseni udjel reducirajućih šećera, saharoze te kiselost. Primijećeno je da se maseni udjel vode kretao u rasponu od 13, 80 do 22, 12%, reducirajućih šećera od 59, 45 do 71, 49%, saharoze od 0, 00 do 11, 69%, električna provodnost 0, 110 do 1, 605 mS/cm, te kiselost 5, 00 do 35, 21 mmol/kg. Također je uočeno da postoje statistički značajne razlike određivanih parametara između različitih vrsta meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058018
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)