Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 280797

Validacija metode Fourier transformirane infracrvene spektroskopije pri određivanju kemijskih parametara mlijeka


Nizek, Marina
Validacija metode Fourier transformirane infracrvene spektroskopije pri određivanju kemijskih parametara mlijeka, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 280797 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Validacija metode Fourier transformirane infracrvene spektroskopije pri određivanju kemijskih parametara mlijeka
(Validation a method Fourier transform infrared spectroscopy for determination chemical parameters of milk)

Autori
Nizek, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.03

Godina
2006

Stranica
47

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
FTIR; laktoza; mliječna mast; proteini; validacija
(fat; FTIR; lactose; proteins; validation)

Sažetak
Svrha ovog rada bila je validacija metode Fourier transformirane infracrvene spektroskopije kod određivanja mliječne masti, proteina i laktoze u sirovom mlijeku. Kroz postupak validacije provjereni su sljedeći parametri validacije: točnost, preciznost (ponovljivost i intermedijarna preciznost), linearnost i robustnost (prenosivost) te je prema smjernicama mjerodavnih organizacija procijenjena prikladnost metode. Prema dobivenim rezultatima, zaključeno je da je navedena metoda prikladna za točno i precizno određivanje kemijskih parametara mlijeka, budući da su eksperimentalno određene vrijednosti za parametre validacije bile unutar zadanih kriterija prihvatljivosti za instrument MilkoScan FT6000.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058018

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Nizek, Marina
Validacija metode Fourier transformirane infracrvene spektroskopije pri određivanju kemijskih parametara mlijeka, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Nizek, M. (2006) 'Validacija metode Fourier transformirane infracrvene spektroskopije pri određivanju kemijskih parametara mlijeka', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Nizek, Marina}, year = {2006}, pages = {47}, keywords = {FTIR, laktoza, mlije\v{c}na mast, proteini, validacija}, title = {Validacija metode Fourier transformirane infracrvene spektroskopije pri odre\djivanju kemijskih parametara mlijeka}, keyword = {FTIR, laktoza, mlije\v{c}na mast, proteini, validacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Nizek, Marina}, year = {2006}, pages = {47}, keywords = {fat, FTIR, lactose, proteins, validation}, title = {Validation a method Fourier transform infrared spectroscopy for determination chemical parameters of milk}, keyword = {fat, FTIR, lactose, proteins, validation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font