Pregled bibliografske jedinice broj: 280797
Validacija metode Fourier transformirane infracrvene spektroskopije pri određivanju kemijskih parametara mlijeka
Validacija metode Fourier transformirane infracrvene spektroskopije pri određivanju kemijskih parametara mlijeka, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 280797 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Validacija metode Fourier transformirane infracrvene spektroskopije pri određivanju kemijskih parametara mlijeka
(Validation a method Fourier transform infrared spectroscopy for determination chemical parameters of milk)
Autori
Nizek, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.03
Godina
2006
Stranica
47
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
FTIR; laktoza; mliječna mast; proteini; validacija
(fat; FTIR; lactose; proteins; validation)
Sažetak
Svrha ovog rada bila je validacija metode Fourier transformirane infracrvene spektroskopije kod određivanja mliječne masti, proteina i laktoze u sirovom mlijeku. Kroz postupak validacije provjereni su sljedeći parametri validacije: točnost, preciznost (ponovljivost i intermedijarna preciznost), linearnost i robustnost (prenosivost) te je prema smjernicama mjerodavnih organizacija procijenjena prikladnost metode. Prema dobivenim rezultatima, zaključeno je da je navedena metoda prikladna za točno i precizno određivanje kemijskih parametara mlijeka, budući da su eksperimentalno određene vrijednosti za parametre validacije bile unutar zadanih kriterija prihvatljivosti za instrument MilkoScan FT6000.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058018
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)