Pregled bibliografske jedinice broj: 280627
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 280627 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda
(Determination of physico-chemical parameters of honey samples)
Autori
Magerle, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.12
Godina
2005
Stranica
63
Mentor
Hruškar, Mirjana
Ključne riječi
invertaza; med; prolin; specifični kut rotacije
(honey; invertase; proline; specific rotation)
Sažetak
Kvaliteta meda je najvažniji čimbenik vrijednosti meda u ljudskoj prehrani. Ona se određuje mjerenjem fizikalno-kemijskih svojstava meda. Ta svojstva ovise o biljnom i zemljopisnom podrijetlu meda, klimatskim uvjetima, načinu proizvodnje, uvjetima pakiranja te uvjetima i načinu skladištenja. U ovom radu 130 uzoraka 25 različitih vrsta meda je prikupljeno sa područja Republike Hrvatske i Republike Slovenije u svrhu analiziranja fizikalno-kemijskih parametara. Određivani su maseni udio prolina, aktivnost invertaze i vrijednosti specifičnog kuta rotacije kao karakteristični parametri kvalitete meda. Istraživanje je pokazalo da se maseni udio prolina kretao u rasponu od 47, 96 do 900, 82 mg/kg, aktivnost invertaze od 0, 82 do 35, 66 IN, a vrijednosti specifičnog kuta rotacije od -3, 6 do +4, 6. Primjećeno je postojanje velikih razlika unutar istih vrsta meda, a obradom dobivenih rezultata za maseni udio prolina, aktivnost invertaze i specifičnog kuta rotacije uočeno je postojanje statistički značajnih razlika i između različitih vrsta meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058018
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mirjana Hruškar
(mentor)