Pregled bibliografske jedinice broj: 278541
Osobe sa posebnim potrebama - prehrana izvan kuće
Osobe sa posebnim potrebama - prehrana izvan kuće // Svijet hrane
Zagreb: Robinson d. o. o., 2006. (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 278541 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osobe sa posebnim potrebama - prehrana izvan kuće
(Disabled persons - eating out of home)
Autori
Delaš, Ivančica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Svijet hrane
/ - Zagreb : Robinson d. o. o., 2006
Skup
3. Hrvatski stručni simpozij prehrane, turizma i gastronomije "Svijet hrane"
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 21.02.2006. - 23.02.2006
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
osoba s posebnim potrebama; prehrana izvan kuće; specifična prehrana
(disabled person; eating out of home; specific diet)
Sažetak
Povremeni izlazak i obrok izvan kuće nije i ne smije biti privilegija, već sastavni dio kulture i kvalitete življenja. Nažalost, ograničenje ne predstavljaju samo financijske mogućnosti, već vrlo često i druge poteškoće. U svakodnevnom životu često zaboravljamo osobe sa posebnim potrebama koje žive tu kraj nas, sa sličnim interesima i željama, ali smanjenih mogućnosti. Osobe sa poteškoćama u kretanju vrlo često nailaze na prepreke koje u najboljem slučaju mogu savladati uz nečiju pomoć. No posebne potrebe mogu biti i druge vrste. Među nama žive osobe sa kroničnim oboljenjima koji se ni po čemu ne razlikuju od nas, ali su ovisni o prehrani specifičnog sastava i konzistencije. Izbor jela u našim restoranima i hotelima vrlo je ograničen i ne ostavlja prostor za prilagođavanje osobama sa posebnim potrebama. Dok se vegetarijanska prehrana polako probija na jelovnike, gotovo je nemoguće dobiti kruh bez glutena. Uz malo dobre volje, bez velikih ulaganja, moguće je i takva jela uvrstiti u svakodnevnu ponudu, kako proizvođača hrane, tako i ugostiteljskih objekata. Na taj način uvelike bi se povećala kvaliteta ponude i većem broju gostiju pružila prilika da upoznaju našu gostoljubivost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA