Pregled bibliografske jedinice broj: 278339
Aromatični profil svježe mandarine i njezinih proizvoda
Aromatični profil svježe mandarine i njezinih proizvoda, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 278339 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aromatični profil svježe mandarine i njezinih proizvoda
(Aromatic profile of fresh mandarin and mandarin products)
Autori
Hećimović, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.11
Godina
2006
Stranica
72
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
aroma; mandarina; plinska kromatografija; prerada; senzorsko ocjenjivanje
(aroma; gas chromatography; mandarin; processing; sensoric evaluation)
Sažetak
U ovom radu određeni su fizikalno-kemijski parametri i aromatični profil dviju sorti mandarina ˝Citrus Unshiu Marcovitch˝ cv. Saigon i Owari. Fizikalno-kemijska analiza pokazala je da nema značajnih razlika u sirovini i proizvodima između te dvije sorte. U sirovini su određivani pektini topivi u vodi, oksalatu i lužini. Rezultati su pokazali da su u kori sorte Owari sva tri oblika pektina prisutna u većem udjelu u odnosu na sortu Saigon. U pulpi sorte Saigon prisutno je više pektina topivih u vodi i oksalatu, dok je kod sorte Owari veći udio pektina topivih u lužini. Senzorskim ocjenjivanjem najbolje rezultate postigli su pulpa, sok i džem mandarine sorte Saigon odnosno kandirana kora i mljevena dehidratirana kora mandarine sorte Owari. Aromatični sastojci određivani su pomoću plinske kromatografije. Identificirani su spojevi unutar skupina alkohola, laktona, kiselina, estera, karbonilnih spojeva i terpena. Terpeni su najveća skupina identificiranih spojeva te ujedno i najviše odgovorni za aromu mandarina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058026
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)