Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 278305

Aromatični profil svježe klementine i njezinih proizvoda


Strižak, Željka
Aromatični profil svježe klementine i njezinih proizvoda, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 278305 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aromatični profil svježe klementine i njezinih proizvoda
(Aromatic profil of fresh clementine and clementine products)

Autori
Strižak, Željka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.11

Godina
2006

Stranica
76

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
aroma; citrus; klementina; plinska kromatografija; senzorsko ocjenjivanje
(aromatic compound; citrus; Clementine; gas chromatography; sensory evaluation)

Sažetak
U ovom radu određeni su fizikalno-kemijski parametri i aromatični profil dviju sorti klementina, Corsica cv SRA 64 i cv. Hernandina, te soka, džema, kandirane kore i mljevene dehidratirane kore dobivenih iz ovih sorti kao polaznih sirovina. Provedeno je i senzorsko ocjenjivanje pulpe i svih proizvoda. Pokazalo se da postoje manje razlike u fizikalno kemijskom sastavu upotrijebljenih sorti. Pri senzorskom ispitivanju su pulpa i sok sorte Hernandina postigle višu ukupnu ocjenu od sorte Corsica, a za džem, kandiranu koru i mljevenu dehidratiranu koru je vrijedilo obratno. Aromatični sastojci određivani su kvalitativno plinskom kromatografijom. U svim sirovinama i proizvodima najveći broj identificiranih spojeva pripadao je skupini terpena, pri čemu su limonen, mircen, linalool, citronelol, geraniol i timol bili svugdje zastupljeni. Najveće razlike su primijećene u skupini estera. Općenito je u kori te njezinim proizvodima pronađeno više različitih aromatičnih spojeva nego u pulpi i proizvodima dobivenim iz pulpe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058026

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Strižak, Željka
Aromatični profil svježe klementine i njezinih proizvoda, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Strižak, Ž. (2006) 'Aromatični profil svježe klementine i njezinih proizvoda', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stri\v{z}ak, \v{Z}eljka}, year = {2006}, pages = {76}, keywords = {aroma, citrus, klementina, plinska kromatografija, senzorsko ocjenjivanje}, title = {Aromati\v{c}ni profil svje\v{z}e klementine i njezinih proizvoda}, keyword = {aroma, citrus, klementina, plinska kromatografija, senzorsko ocjenjivanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stri\v{z}ak, \v{Z}eljka}, year = {2006}, pages = {76}, keywords = {aromatic compound, citrus, Clementine, gas chromatography, sensory evaluation}, title = {Aromatic profil of fresh clementine and clementine products}, keyword = {aromatic compound, citrus, Clementine, gas chromatography, sensory evaluation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font