Pregled bibliografske jedinice broj: 278305
Aromatični profil svježe klementine i njezinih proizvoda
Aromatični profil svježe klementine i njezinih proizvoda, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 278305 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aromatični profil svježe klementine i njezinih proizvoda
(Aromatic profil of fresh clementine and clementine products)
Autori
Strižak, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.11
Godina
2006
Stranica
76
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
aroma; citrus; klementina; plinska kromatografija; senzorsko ocjenjivanje
(aromatic compound; citrus; Clementine; gas chromatography; sensory evaluation)
Sažetak
U ovom radu određeni su fizikalno-kemijski parametri i aromatični profil dviju sorti klementina, Corsica cv SRA 64 i cv. Hernandina, te soka, džema, kandirane kore i mljevene dehidratirane kore dobivenih iz ovih sorti kao polaznih sirovina. Provedeno je i senzorsko ocjenjivanje pulpe i svih proizvoda. Pokazalo se da postoje manje razlike u fizikalno kemijskom sastavu upotrijebljenih sorti. Pri senzorskom ispitivanju su pulpa i sok sorte Hernandina postigle višu ukupnu ocjenu od sorte Corsica, a za džem, kandiranu koru i mljevenu dehidratiranu koru je vrijedilo obratno. Aromatični sastojci određivani su kvalitativno plinskom kromatografijom. U svim sirovinama i proizvodima najveći broj identificiranih spojeva pripadao je skupini terpena, pri čemu su limonen, mircen, linalool, citronelol, geraniol i timol bili svugdje zastupljeni. Najveće razlike su primijećene u skupini estera. Općenito je u kori te njezinim proizvodima pronađeno više različitih aromatičnih spojeva nego u pulpi i proizvodima dobivenim iz pulpe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058026
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)