Pregled bibliografske jedinice broj: 278163
Optimiranje uvjeta kandiranja kore mandarine
Optimiranje uvjeta kandiranja kore mandarine, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 278163 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje uvjeta kandiranja kore mandarine
(Optimization of the conditions in mandarine peel candying process)
Autori
Repajić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.10
Godina
2006
Stranica
85
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
fenolni spojevi; kandirana kora; mandarina; senzorika
(candied peel; mandarine; phenolic compounds; sensory tests)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti odgovarajući način pripreme kore za kandiranje i režim kandiranja kore mandarine. U tu su svrhu u svježoj kori mandarine provedene fizikalno-kemijske analize. Određena je količina topljive i ukupne suhe tvari, pH vrijednost, ukupna kiselost, količina ukupnih fenola, hesperidina i eteričnih ulja. Definirana su tri načina pripreme kore za kandiranje i dva režima kandiranja. Svim dobivenim uzorcima određena je količina ukupne suhe tvari i šećera te su senzorski ocijenjeni. U dva najbolje ocijenjena uzorka određena je količina ukupnih fenola i hesperidina. Sastav aromatičnih spojeva, određivan plinskom kromatografijom, pokazao je da kandirana kora ima bogatiji aromatični profil od svježe kore te je limonen najzastupljeniji aromatski spoj u kori mandarine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058026
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)