Pregled bibliografske jedinice broj: 27491
Želatinizacija i likvefakcija kukuruznog škroba pomoću alfa-amilaze tijekom procesa ekstruzije
Želatinizacija i likvefakcija kukuruznog škroba pomoću alfa-amilaze tijekom procesa ekstruzije, 1995., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 27491 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Želatinizacija i likvefakcija kukuruznog škroba pomoću alfa-amilaze tijekom procesa ekstruzije
(Continuous gelatinization and liquefaction of raw corn starch with a thermostable alfa-amylase
in a twin screw extruder)
Autori
Ćurić, Duška
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
Podatak o recenziji nije dostupan
Godina
1995
Stranica
202
Mentor
Karlović, Damir
Ključne riječi
Kukuruzni škrob; želatinizacija; likvefakcija; visokotemperaturna kratkotrajna ekstruzija; alfa-amilaza; maltodekstrini
(corn starch; gelatinization; liquefaction; high temperature short time extrusion; alfa-amylosys; maltodextrins)
Sažetak
Cilj ovog rada je bio ispitati mogućnosti proizvodnje maltodekstrina, glukoznog ekvivalenta DE većeg ili jednakog 10 iz nativnog kukuruznog škroba postupkom jednostepene, visokotemperaturne, Kratkotrajne ekstruzije u prisustvu termostabilne alfa amilaze Termamyl-120L.
U prvom dijelu rada su prikazani rezultati istraživanja termomehaničke želatinizacije nativnog kukuruznog škroba u ekstruderu firme APV Baker, tip MPF 50:15. Promatran je utjecaj masenog udjela vode u ekstruderu (25-45%), temperature želatinizacije (110-190 stupnjeva C) i broja okretaja pužnica (100-200 o/min) na: topljivost ekstrudata (%), stupanj želatinizacije ekstrudata (%), alfa amilaznu probavljivost ekstrudiranog škroba "in vitro" i viskozitet ekstrudiranih škrobnih pasti (BJ).
Pri stalnoj dobavi suhe tvari škroba u ekstruder, 20 kg/h i zadanoj konfiguraciji pužnica, duljine L=750 mm, moguće je pri temperaturi želatinizacije, 110 stupnjeva C, masenom udjelu vode u ekstruderu, 45% i broju okretaja pužnica, 200 o/min, proizvesti ekstrudat čija je topljiva suha tvar veća od 35% i koji pokazuje maksimalnu alfa amilaznu probavljivost "in vitro" (veće ili jednako 20).
Izvorni jezik
Hrvatski