Pregled bibliografske jedinice broj: 274906
Utjecaj Lactobacillus plantarum L4 i Leuconostoc mesenteroides LMG 7954 na fermentaciju varaždinskog kupusa
Utjecaj Lactobacillus plantarum L4 i Leuconostoc mesenteroides LMG 7954 na fermentaciju varaždinskog kupusa, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 274906 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj Lactobacillus plantarum L4 i Leuconostoc mesenteroides LMG 7954 na fermentaciju varaždinskog kupusa
(The influence of Lactobacillus plantarum L4 and Leuconostoc mesenteroides LMG 7954 on sauerkraut fermentation of cabbage cultivar "Varazdinski")
Autori
Lokas, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2006
Stranica
66
Mentor
Kos, Blaženka
Ključne riječi
Lactobacillus plantarum; Leuconostoc mesenteroides; probiotičke starter kulture; gel elektroforeza u pulsirajućem polju (PFGE); fermentacija kupusa
(Lactobacillus plantarum; Leuconostoc mesenteroides; probiotic starter cultures; pulsed field gel electrophoresis (PFGE); sauerkraut fermentation)
Sažetak
Povećana primjena probiotičkih starter kultura u proizvodnji hrane dovela je do potrebe da se ove korisne baktrije identificiraju među prirodno zastupljenom mikroflorom u hrani. Kako bi se poboljšao fermentacijski proces proizvodnje kiselog kupusa i kvaliteta gotovog proizvoda, primijenjeni su probiotički sojevi Lactobacillus plantarum L4 i Leuconostoc mesenteroides LMG 7954. Uz primjenu ovih sojeva skraćen je proces fermentacije sa 40 na 28 dana. Nadalje, kontrolirana fermentacija kupusa uspješno je provedena i uz sniženu koncentraciju soli (2, 5% NaCl) u odnosu na koncentraciju NaCl koja se uobičajeno dodaje u proizvodnji glavica kiselog kupusa (4% NaCl). Rasol kupusa iz spontane i kontrolirane fermentacije kupusa je inhibirao rast ispitivanih test mikroorganizama. Međutim, rasol s podešenim pH (pH 6, 5) je također pokazao antimikrobnu aktivnost prema test mikroorganizmima Salmonella Typhimurium i Staphylococcus aureus što ukazuje na moguću prisutnost i nekih drugih antimikrobnih supstanicja, uz mliječnu kiselinu. Kako bi se utvrdio utjecaj dodanih starter kultura na kontroliranu fermentaciju kupusa, provedena je identifikacija genotipa deset nasumično odabranih izolata bakterija mliječne kiseline na kraju fermentacije kupusa. Rezultati gel elektroforeze u pulsirajućem polju (PFGE), nakon cijepanja genomske DNA restrikcijskim enzimom NotI, su pokazali da 6 izolata pripada vrsti Lactobacillus plantarum, jedan izolat pripada vrsti Leuconostoc mesenteroides, a jedan izolat je identificiran kao Lacotbacillus rhamnosus. Dva preostala izolata nisu mogla biti identificirana u usporedbi s referentnim sojevima. Fenotipske analize, SDS-PAGE ukupnih staničnih proteina i API 50 CH biokemijski testovi, potvrdili su rezultate dobivene gel eletroforezom u pulsirajućem polju (PFGE). Primijenjene metode omogućuju identifikaciju i razlikovanje dodanih starter kultura od ostalih prisutnih bakterija mliječne kiseline te su prikladne za istraživanje genetičke različitosti bakterijskih sojeva u ekosustavu kao što je fermentirani (kiseli) kupus.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058009
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Blaženka Kos
(mentor)