Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 273038

Utjecaj probiotičkih starter kultura Lactobacillus acidophilus M92 i Enterococcus faecium L3 na fermentaciju soka kupusa


Leboš, Andreja
Utjecaj probiotičkih starter kultura Lactobacillus acidophilus M92 i Enterococcus faecium L3 na fermentaciju soka kupusa, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 273038 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj probiotičkih starter kultura Lactobacillus acidophilus M92 i Enterococcus faecium L3 na fermentaciju soka kupusa
(Influence of the probiotic starter cultures Lactobacillus acidophilus M92 and Enterococcus faecium L3 on cabbage juice fermentation)

Autori
Leboš, Andreja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.11

Godina
2006

Stranica
76

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
Lactobacillus acidophilus; Enterococcus faecium; Leuconostoc mesenteroides; probiotičke starter kulture; SDS-PAGE elektroforeza; fermentacija soka kupusa
(Lactobacillus acidophilus; Enterococcus faecium; Leuconostoc mesenteroides; probiotic starter cultures; SDS-PAGE electrophoresis; cabbage juice fermentation)

Sažetak
U ovom je radu ispitana primjena odabranih bakterijskih kultura Lactobacillus acidophilus M92, Enterococcus faecium L3 i Leuconostoc mesenteroides LMG 7954 za proizvodnju fermentiranog probiotičkog napitka od soka kupusa. Autohtono prisutne bakterije mliječne kiseline nisu bile dostatne za spontanu fermentaciju soka kupusa, jer je koncentracija proizvedene mliječne kiseline bila niska tijekom 72 sata fermentacije, a pH vrijednost je iznosila od 5, 95-6, 21. Zbog toga je provedena kontrolirana fermentacija soka kupusa s probiotičkim sojevima Lactobacillus acidophilus M92 i Enterococcus faecium L3, te starter kulturom Leuconostoc mesenteroides LMG 7954. Tijekom kontrolirane fermentacije soka kupusa, probiotički sojevi proizveli su cca 10 g/L mliječne kiseline, pH vrijednost je iznosila oko 4, 0, a broj živih stanica je ostao visok (~10 stanica/ml). Visok broj živih stanica probiotičkih sojeva Lactobacillus acidophilus M92 i Enterococcus faecium L3 održao se tijekom 4 tjedna čuvanja pri temperaturi od 4 C. Primijenjene starter kulture preživjele su proces liofilizacije u visokom broju (cca 108 stanica/ml), a kao najotporniji pokazao se soj Leuconostoc mesenteroides LMG 7954. Broj živih stanica liofiliziranih bakterijskih kultura ostao je nepromijenjen tijekom tri mjeseca čuvanja. Nadalje, bakterijske kulture, izolirane tijekom spontane fermentacije soka kupusa, ispitane su kao autohtoni sojevi bakterija mliječne kiseline za primjenu u proizvodnji fermentiranog soka kupusa. SDS-PAGE elektroforeza 13 bakterijskih izolata pokazala je da se radi o 7 različitih sojeva bakterija. Svi bakterijski izolati, kao i primjenjene starter kulture, pokazali su antibakterijsko djelovanje prema šest različitih test mikroorganizama što je jedno od važnih svojstava potencijalnih starter kultura.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058009

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Leboš, Andreja
Utjecaj probiotičkih starter kultura Lactobacillus acidophilus M92 i Enterococcus faecium L3 na fermentaciju soka kupusa, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Leboš, A. (2006) 'Utjecaj probiotičkih starter kultura Lactobacillus acidophilus M92 i Enterococcus faecium L3 na fermentaciju soka kupusa', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lebo\v{s}, Andreja}, year = {2006}, pages = {76}, keywords = {Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecium, Leuconostoc mesenteroides, probioti\v{c}ke starter kulture, SDS-PAGE elektroforeza, fermentacija soka kupusa}, title = {Utjecaj probioti\v{c}kih starter kultura Lactobacillus acidophilus M92 i Enterococcus faecium L3 na fermentaciju soka kupusa}, keyword = {Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecium, Leuconostoc mesenteroides, probioti\v{c}ke starter kulture, SDS-PAGE elektroforeza, fermentacija soka kupusa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lebo\v{s}, Andreja}, year = {2006}, pages = {76}, keywords = {Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecium, Leuconostoc mesenteroides, probiotic starter cultures, SDS-PAGE electrophoresis, cabbage juice fermentation}, title = {Influence of the probiotic starter cultures Lactobacillus acidophilus M92 and Enterococcus faecium L3 on cabbage juice fermentation}, keyword = {Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecium, Leuconostoc mesenteroides, probiotic starter cultures, SDS-PAGE electrophoresis, cabbage juice fermentation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font