Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 273015

Kontrolirana fermentacija varaždinskog i hibridnog kupusa sa Leuconostoc mesenteroides LMG 7954 i Lactobacillus plantarum L4


Petrović, Jovana
Kontrolirana fermentacija varaždinskog i hibridnog kupusa sa Leuconostoc mesenteroides LMG 7954 i Lactobacillus plantarum L4, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 273015 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kontrolirana fermentacija varaždinskog i hibridnog kupusa sa Leuconostoc mesenteroides LMG 7954 i Lactobacillus plantarum L4
(Controlled sauerkraut fermentation of "Varaždinski" and hybrid cultivar by Leuconostoc mesenteroides LMG 7954 and Lactobacillus plantarum L4)

Autori
Petrović, Jovana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2006

Stranica
72

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
Lactobacillus plantarum; Leuconostoc mesenteroides; probiotičke starter kulture; gel elektroforeza u pulsirajućem polju ( PFGE); fermentacija kupusa
(Lactobacillus plantarum; Leuconostoc masenteroides; pulsed field gel electrophoresis (PFGE); probiotic starter cultures; sauerkraut fermentation)

Sažetak
U ovom radu istražen je potencijal primjene probiotičkog soja Lactobacillus plantarum L4 i Leuconostoc mesenteroides LMG 7954 za fermentaciju varaždinskog i hibridnog kupusa u svrhu poboljšanje kvalitete finalnog proizvoda. Kiseli kupus proizveden je u kraćem vremenu, a koncentracija mliječne kiseline je bila viša kada su u fermentaciji varaždinskog kupusa sudjelovale dodane starter kulture. Deset nasumično odabranih bakterijskih sojeva izoliranih s kraja kontrolirane fermentacije analizirani su gel elektroforezom u pulsirajućem polju (PFGE) u cilju utvrđivanja u kojoj mjeri su dodane starter kulture bile zastupljene u procesu proizvodnje kiselog kupusa. Na osnovi elektroforetskog kariotipa genomske DNA pocijepane restrikcijskim enzimom NotI, 6 bakterijskih izolata identificirano je kao Lactobacillus plantarum, a jedan kao Leuconostoc mesenteroides. Prema tome, proizvedeni kiseli kupus probiotički je proizvod jer sadrži žive stanice probiotičkog soja Lactobacillus plantarum L4 u visokom broju (107 stanica/ml rasola). Nadalje, ispitane su bakterijske kulture izolirane tijekom spontane fermentacije varaždinskog kupusa kao autohtoni sojevi bakterija mliječne kiseline za primjenu u proizvodnji kiselog kupusa. SDS-PAGE elektroforeza 14 baktrerijskih izolata pokazala je da se radi o 7 različitih sojeva bakterija, a jedan od njih je identificiran kao Lactobacillus plantarum. Svih 7 bakterijskih izolata raste u prisutnosti 4-6% NaCl u hranjivom mediju i pokazuje antibakterijsko djelovanje prema 6 različitih test mikroorganizama što su važne karateristike potencijalnih starter kultura za proizvodnju kiselog kupusa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058009

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Petrović, Jovana
Kontrolirana fermentacija varaždinskog i hibridnog kupusa sa Leuconostoc mesenteroides LMG 7954 i Lactobacillus plantarum L4, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Petrović, J. (2006) 'Kontrolirana fermentacija varaždinskog i hibridnog kupusa sa Leuconostoc mesenteroides LMG 7954 i Lactobacillus plantarum L4', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Petrovi\'{c}, Jovana}, year = {2006}, pages = {72}, keywords = {Lactobacillus plantarum, Leuconostoc mesenteroides, probioti\v{c}ke starter kulture, gel elektroforeza u pulsiraju\'{c}em polju ( PFGE), fermentacija kupusa}, title = {Kontrolirana fermentacija vara\v{z}dinskog i hibridnog kupusa sa Leuconostoc mesenteroides LMG 7954 i Lactobacillus plantarum L4}, keyword = {Lactobacillus plantarum, Leuconostoc mesenteroides, probioti\v{c}ke starter kulture, gel elektroforeza u pulsiraju\'{c}em polju ( PFGE), fermentacija kupusa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Petrovi\'{c}, Jovana}, year = {2006}, pages = {72}, keywords = {Lactobacillus plantarum, Leuconostoc masenteroides, pulsed field gel electrophoresis (PFGE), probiotic starter cultures, sauerkraut fermentation}, title = {Controlled sauerkraut fermentation of "Vara\v{z}dinski" and hybrid cultivar by Leuconostoc mesenteroides LMG 7954 and Lactobacillus plantarum L4}, keyword = {Lactobacillus plantarum, Leuconostoc masenteroides, pulsed field gel electrophoresis (PFGE), probiotic starter cultures, sauerkraut fermentation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font