Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 269077

Bioelektrička impedancijska analiza pri utvrđivanju promjena kvalitete odmrznutog ribljeg mišićja


Vidaček, Sanja
Bioelektrička impedancijska analiza pri utvrđivanju promjena kvalitete odmrznutog ribljeg mišićja, 2006., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 269077 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bioelektrička impedancijska analiza pri utvrđivanju promjena kvalitete odmrznutog ribljeg mišićja
(Determination of quality changes in thawed fish muscles by bioelectrical impedance analysis)

Autori
Vidaček, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.07

Godina
2006

Stranica
188

Mentor
Petrak, Tomislav

Ključne riječi
brzina smrzavanja; ciklusi smrzavanja; impedancija; kvaliteta; multivarijatne metode; reaktancija; ribe
(fish; freezing cycles; freezing speed; impedance; multivariate methods; quality; reactance)

Sažetak
Cilj rada bio je ispitati metodu bioelektričke impedancijske analize pri utvrđivanju promjena kvalitete riba vrsta Dicentrarchus labrax (brancin) i Oncorhynchus mykiss (kalifornijska pastrva) podvrgnutih različitim uvjetima smrzavanja (različita brzina i broj ciklusa). Rezultati su pokazali da se izmjerama reaktancije pri srednjim i visokim frekvencijama može utvrditi razlika između svježih i odmrznutih uzoraka kod obje vrste riba. Prikazom odnosa rezistencije i reaktancije izmjerenih pri frekvencijama od 1 Hz do 1 MHz (R-X dijagram), moguće je utvrditi razliku između svježih i odmrznutih uzoraka. Izmjerama reaktancije pri visokim frekvencijama može se utvrditi razlika između jednog i dva ciklusa smrzavanja i odmrzavanja, kao i razlika u brzini smrzavanja. Primjenom bioelektričke impedancijske analize mogu se bolje utvrditi razlike između svježih i odmrznutih uzoraka, kao i razlike između brzine i broja smrzavanja, nego na jednoj frekvenciji mjerenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058003

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sanja Vidaček (autor)

Avatar Url Tomislav Petrak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vidaček, Sanja
Bioelektrička impedancijska analiza pri utvrđivanju promjena kvalitete odmrznutog ribljeg mišićja, 2006., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vidaček, S. (2006) 'Bioelektrička impedancijska analiza pri utvrđivanju promjena kvalitete odmrznutog ribljeg mišićja', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vida\v{c}ek, Sanja}, year = {2006}, pages = {188}, keywords = {brzina smrzavanja, ciklusi smrzavanja, impedancija, kvaliteta, multivarijatne metode, reaktancija, ribe}, title = {Bioelektri\v{c}ka impedancijska analiza pri utvr\djivanju promjena kvalitete odmrznutog ribljeg mi\v{s}i\'{c}ja}, keyword = {brzina smrzavanja, ciklusi smrzavanja, impedancija, kvaliteta, multivarijatne metode, reaktancija, ribe}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vida\v{c}ek, Sanja}, year = {2006}, pages = {188}, keywords = {fish, freezing cycles, freezing speed, impedance, multivariate methods, quality, reactance}, title = {Determination of quality changes in thawed fish muscles by bioelectrical impedance analysis}, keyword = {fish, freezing cycles, freezing speed, impedance, multivariate methods, quality, reactance}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font