Pregled bibliografske jedinice broj: 269077
Bioelektrička impedancijska analiza pri utvrđivanju promjena kvalitete odmrznutog ribljeg mišićja
Bioelektrička impedancijska analiza pri utvrđivanju promjena kvalitete odmrznutog ribljeg mišićja, 2006., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 269077 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioelektrička impedancijska analiza pri utvrđivanju promjena kvalitete odmrznutog ribljeg mišićja
(Determination of quality changes in thawed fish muscles by bioelectrical impedance analysis)
Autori
Vidaček, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.07
Godina
2006
Stranica
188
Mentor
Petrak, Tomislav
Ključne riječi
brzina smrzavanja; ciklusi smrzavanja; impedancija; kvaliteta; multivarijatne metode; reaktancija; ribe
(fish; freezing cycles; freezing speed; impedance; multivariate methods; quality; reactance)
Sažetak
Cilj rada bio je ispitati metodu bioelektričke impedancijske analize pri utvrđivanju promjena kvalitete riba vrsta Dicentrarchus labrax (brancin) i Oncorhynchus mykiss (kalifornijska pastrva) podvrgnutih različitim uvjetima smrzavanja (različita brzina i broj ciklusa). Rezultati su pokazali da se izmjerama reaktancije pri srednjim i visokim frekvencijama može utvrditi razlika između svježih i odmrznutih uzoraka kod obje vrste riba. Prikazom odnosa rezistencije i reaktancije izmjerenih pri frekvencijama od 1 Hz do 1 MHz (R-X dijagram), moguće je utvrditi razliku između svježih i odmrznutih uzoraka. Izmjerama reaktancije pri visokim frekvencijama može se utvrditi razlika između jednog i dva ciklusa smrzavanja i odmrzavanja, kao i razlika u brzini smrzavanja. Primjenom bioelektričke impedancijske analize mogu se bolje utvrditi razlike između svježih i odmrznutih uzoraka, kao i razlike između brzine i broja smrzavanja, nego na jednoj frekvenciji mjerenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija