Pregled bibliografske jedinice broj: 267660
Termodinamička svojstva alkalijskih bromida u smjesama 2-butanol - voda
Termodinamička svojstva alkalijskih bromida u smjesama 2-butanol - voda, 2006., doktorska disertacija, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 267660 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Termodinamička svojstva alkalijskih bromida u smjesama 2-butanol - voda
(Thermodynamic properties of alkali bromides in 2-butanol + water mixtures)
Autori
Sokol, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
31.10
Godina
2006
Stranica
159
Mentor
Tominić, Ivo
Ključne riječi
Alkalijski bromidi; amonijski bromid; asocijacijski razmak; smjese 2-butanola i vode; termodinamičke veličine; trostruki ioni; vodljivost; Waldenov produkt.
(Alkali bromides; ammonium bromide; association distance; 2-butanol + water mixtures; conductivity; thermodynamic quantities; triple ions; Walden product.)
Sažetak
Mjerena je vodljivost otopina alkalijskih bromida KBr, RbBr i CsBr, kao i amonijskog bromida NH_4Br u smjesama 2-butanola i vode sa 70, 80, 90 i 95 mas. % alkohola pri pet temperatura u području od 288, 15 do 308, 15 K. U obradi su korišteni modeli provodnosti utemeljeni na jednadžbama Fuoss-Hsia, Lee-Wheaton i Pitts koje su izgrađene na različitim ionskim modelima. Podešavanje triju parametara nije dalo ujednačene vrijednosti asocijacijskog razmaka R. Stoga je, od postojeća četiri kriterija, za čvrstu vrijednost tog parametra odabran Bjerrumov kritični razmak (R = q) jer postiže najbolje slaganje među modelima u graničnoj molarnoj provodnosti (lambda_o) i termodinamičkoj konstanti ravnoteže za reakciju asocijacije (K_A). Ponovljenom obradom dobivena su rješenja za lambda_o i K_A pri svakoj temperaturi, te su izvedene termodinamičke veličine za reakciju asocijacije (deltaG^o, deltaH^o i deltaS^o) kao i aktivacijska entalpija ionskog gibanja (deltaH^‡ ) pri 298, 15 K. Waldenov produkt (lambda_o^eta) opada s porastom udjela 2-butanola u smjesi zbog veće bazičnosti i slabije strukture otapala. Vrijednosti Waldenovog produkta rastu s veličinom iona kao posljedica slabije solvatacije većih iona, a što rezultira manjim hidrodinamičkim polumjerom ionâ i njihovom većom pokretljivošću. Termodinamičke veličine pokazuju da je asocijacijska reakcija spontana, endotermna i vodi ka povećanju nereda u sustavu ; sve te osobine više su izražene u smjesama s većim sadržajem alkohola. Istražena je reakcija stvaranja trostrukih iona (K^+, Rb^+, Cs^+ i NH_4^+ s Br^– ) u 90% 2-butanolu u temperaturnom području 288, 15 – 308, 15 K uz pretpostavku da su ravnotežne konstante trostrukih kationa i aniona jednake, odnosno K_T^+ = K_T^- = K_T. Procijenjene su granične koncentracije nastajanja trostrukih iona. Određene su vrijednosti granične molarne provodnosti trostrukih iona (lambda_o^T) i konstante K_T, te su izračunane termodinamičke veličine za reakciju nastajanja trostrukih iona.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija