Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 265993

Ispitivanje kinetike sušenja jabuke ˝Granny Smith˝u tunelskom sušioniku


Aladić, Krunoslav
Ispitivanje kinetike sušenja jabuke ˝Granny Smith˝u tunelskom sušioniku, 2006., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 265993 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje kinetike sušenja jabuke ˝Granny Smith˝u tunelskom sušioniku
(Study of the drying kinetics of ˝Granny Smith˝ apple in tray drier)

Autori
Aladić, Krunoslav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
07.04

Godina
2006

Stranica
54

Mentor
Bilić, Mate

Ključne riječi
kinetika sušenja; tunelski sušionik; jabuke Granny Smith; prethodna obrada; blanširanje; rehidratacija; efektivni difuzitet
(drying kinetics; tray drier; Granny Smith apple; pre-treatment; blanching; rehydration; effective diffusivity)

Sažetak
Ispitivanje kinetike sušenja jabuke Granny Smith provedeno je u laboratorijskim uvjetima u tunelskom sušioniku. Sušenje je provedeno na uzorcima jabuka veličine 20x20x5 mm, pri temperaturama sušenja od 60 °C, 70 °C i 80 °C i brzini strujanja zraka od 2, 8 m/s. Uzorci jabuka su sušeni kao neobrađeni i kao prethodno obrađeni. Prethodna obrada uzoraka obuhvaćala je postupke: blanširanja vrelom vodom i vodenom parom, prethodne obrade 1 %-tnom otopinom askorbinske kiseline tijekom 5 minuta, blanširanja vrelom 0, 6 %-tnom otopinom CaCl2 tijekom 1 minute, te postupke prethodne obrade zamrzavanjem uzoraka pri temperaturi -18 °C kroz 24 h. Cilj istraživanja bio je dobiti jabuke s prosječnim udjelom vlage od 10 – 12 %, dobrih rehidratacijskih svojstava, te primjerenom bojom. Operacija sušenja jabuka praćena je ispitivanjem: kinetike sušenja, ukupne promjene boje, promjene volumena, te određivanjem efektivnog difuziteta. Kinetičke krivulje sušenja su opisane matematičkim modelom i uspoređene s eksperimentalno dobivenim rezultatima. Povećanjem temperature dolazi do skraćivanja vremena sušenja, ali i do ireverzibilnih promjena u sušenim uzorcima. Smanjenjem temperature sušenja produžava se ukupno vrijeme sušenja, no u tom slučaju su rehidratacijska svojstva i boja uzoraka zadovoljavajući. Najbolji rezultati (značajno skraćenje ukupnog vremena sušenja, visoka vrijednost rehidratacijskog omjera i najmanja ukupna promjena boje) dobiveni su u slučaju sušenja uzoraka jabuke pri temperaturi od 60 °C i brzini strujanja zraka od 2, 8 m/s. Prethodna obrada uzoraka jabuke postupcima blanširanja u vreloj vodi temperature 95 °C tijekom 3 minute, blanširanja na vodenoj pari tijekom 3 minute, te blanširanja u vreloj 0, 6%-tnoj otopini CaCl2 tijekom 1 minute, daju više vrijednosti rehidratacijskih omjera u odnosu na ostale ispitane metode. Takvi oblici prethodne obrade uzoraka znatno poboljšavaju rahidratacijska svojstva, te ubrzavaju tijek sušenja u odnosu na neobrađene uzorke. Vrijednosti efektivnog difuzijskog koeficijenta veće su u slučaju sušenja prethodno obrađenih uzoraka jabuke, postupkom blanširanja u vreloj vodi temperature 95 °C tijekom 3 minute, u odnosu na neobrađene uzorke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113005

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mate Bilić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Aladić, Krunoslav
Ispitivanje kinetike sušenja jabuke ˝Granny Smith˝u tunelskom sušioniku, 2006., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Aladić, K. (2006) 'Ispitivanje kinetike sušenja jabuke ˝Granny Smith˝u tunelskom sušioniku', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Aladi\'{c}, Krunoslav}, year = {2006}, pages = {54}, keywords = {kinetika su\v{s}enja, tunelski su\v{s}ionik, jabuke Granny Smith, prethodna obrada, blan\v{s}iranje, rehidratacija, efektivni difuzitet}, title = {Ispitivanje kinetike su\v{s}enja jabuke \H{}Granny Smith\H{}u tunelskom su\v{s}ioniku}, keyword = {kinetika su\v{s}enja, tunelski su\v{s}ionik, jabuke Granny Smith, prethodna obrada, blan\v{s}iranje, rehidratacija, efektivni difuzitet}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Aladi\'{c}, Krunoslav}, year = {2006}, pages = {54}, keywords = {drying kinetics, tray drier, Granny Smith apple, pre-treatment, blanching, rehydration, effective diffusivity}, title = {Study of the drying kinetics of \H{}Granny Smith\H{} apple in tray drier}, keyword = {drying kinetics, tray drier, Granny Smith apple, pre-treatment, blanching, rehydration, effective diffusivity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font