Pregled bibliografske jedinice broj: 265615
Proizvodnja i potrošnja fermentiranih mliječnih proizvoda u Hrvatskoj
Proizvodnja i potrošnja fermentiranih mliječnih proizvoda u Hrvatskoj // Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici / Živković, Roko ; Hadžiosmanović, Mirza ; Oberiter, Vlado (ur.).
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1996. str. 91-94
CROSBI ID: 265615 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i potrošnja fermentiranih mliječnih proizvoda u Hrvatskoj
(Production and consumption of fermented dairy products in Croatia)
Autori
Kovačić, Luka ; Senta, Ankica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni
Knjiga
Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici
Urednik/ci
Živković, Roko ; Hadžiosmanović, Mirza ; Oberiter, Vlado
Izdavač
Akademija medicinskih znanosti Hrvatske
Grad
Zagreb
Godina
1996
Raspon stranica
91-94
ISBN
953-96682-2-0
Ključne riječi
fermentirana mlijeka, potrošnja i sir
(fermented milks, consumption, cheeses)
Sažetak
Potrošnja mlijeka kod nas iznosi oko 100 litara po stanovniku godišnje, a u svijetu varira između 50 litara (Japan) i 190 L (Irska, Finska). Potrošnja fermentiranih mlijeka još više varira. Tako na primjer u Italiji ona iznosi samo 5 L po stanovniku, a u Japanu 8, 5 L, da bi u Finskoj bila 37 L, u Švedskoj 28 L i Irskoj 26 L. Naša statistička služba ne prati posebno ni proizvodnju ni potrošnju fermentiranih mliječnih proizvoda. Proizvodnja sirova i prerađevina kretala se, prema statističkim podacimaa, između 21350 tona 1990. godine i 16701 tone 1994. godine, ili oko 4, 5 do 3, 5 kg po stanovniku u navedenim godinama. O ukupnoj proizvodnji tih proizvoda moguće je zaključiti na osnovi podataka o proizvodnji u mljekarskoj industriji. Poslijednjih godina ta je proizvodnja u porastu, pa se može izračunati da bi godišnje bilo prosječno na raspolaganju oko 8-9 kg fermentiranih mliječnih proizvoda po stanovniku Hrvatske. Do 1991 godine praćena je osobna potrošnja pojedinih namirnicaa metodom ankete na uzorcima poljoprivtrdnih i mješovitih domaćinstava. potrošnja jogurta prema podacima ankete bila je 1991. godine 4, 98 kg po članu domaćinstva. Potrošnja sira i prerađevina također na temelju ankete opala je sa 18, 5 kg 1985. godine na 11, 9 kg 1990. godine prosječno po članu anketiranog domaćinstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb