Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 264910

Mehanizmi antioksidacijskog i vazodilatacijskog učinka crnog vina


Modun, Darko
Mehanizmi antioksidacijskog i vazodilatacijskog učinka crnog vina, 2006., doktorska disertacija, Medicinski fakultet, Split


CROSBI ID: 264910 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mehanizmi antioksidacijskog i vazodilatacijskog učinka crnog vina
(Mechanisms of antioxidation and vasodilatation induced by red wine)

Autori
Modun, Darko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Split

Datum
20.10

Godina
2006

Stranica
135

Mentor
Boban, Mladen

Ključne riječi
crno vino; antiokidansi; polifenoli; mokraćna kiselina; etanol; vazodilatacija; endotel; ljudi
(red wine; antioxidants; polyphenolics; uric acid; ethanol; vasodilatation; endothelium; humans)

Sažetak
Koristeći crno vino (CV), dealkoholizirano crno vino (DACV), defenolizirano crno vino (DFCV), etanol (ET) i vodu (V), ispitana je uloga vinskih fenola, etanola i mokraćne kiseline na antioksidacijski kapacitet plazme i krvožilnu funkciju, u ljudskih ispitanika (n = 9 po napitku) i na izoliranim prstenima štakorske aorte (n = 9). Zdravi muškarci nasumično su konzumirali sve napitke u ukriženom pokusu. Antioksidacijski kapacitet plazme, određen kao &laquo ; ferric reducing antioxidant potential&raquo ; (FRAP), te koncentracije etanola, katehina i mokraćne kiseline u plazmi mjereni su prije unosa i 30, 60, 90, 120, 180 minuta nakon unosa napitaka. Endotelna funkcija određena je prije unosa i 60 minuta nakon unosa napitaka pomoću normalizirane &laquo ; flow mediated dilatation&raquo ; (FMD) metode. DACV i DFCV izazvali su usporediv porast FRAP vrijednosti (7 i 8 % nakon 60 min, u odnosu na početnu vrijednost) koji je odgovarao približno polovici učinka izvornog CV (porast od 12% nakon 60 min, u odnosu na početnu vrijednost), što ukazuje kako unos CV uključuje dva odvojena mehanizma u povećanju FRAP vrijednosti, jedan ovisan o vinskim fenolima, a drugi ovisan o indukciji porasta mokraćne kiseline. Kombinacija glicerola i etanola u CV odgovorna je za porast mokraćne kiseline u plazmi. CV i DACV izazvali su usporedivu dilataciju izoliranih krvni žila (83 i 89 %), dok DFCV, ET i V nisu imali učinka. Svi napitci koji sadrže etanol izazvali su usporedivu bazalnu vazodilataciju brahijalne arterije ispitanika od približno 0, 3 mm u odnosu na početnu vrijednost. Samo je unos CV uzrokovao porast endotelnog odgovora, izmjerenog kao FMD, sa 7, 1 na 8, 8 %. Ovaj učinak nije bio povezan s koncentracijama katehina u plazmi, koje su bile slične za CV i DACV, što znači da se akutni krvožilni učinci crnog vina, posredovani fenolima, ne mogu predvidjeti samo na temelju koncentracije katehina u plazmi. Krvožilni učinci DFCV i ET nisu se međusobno razlikovali, unatoč porastu mokraćne kiseline u plazmi nakon unosa DFCV, što upućuje kako mokraćna kiselina ne utječe na endotelni odgovor.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
0216012

Ustanove:
Medicinski fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Mladen Boban (mentor)

Avatar Url Darko Modun (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Modun, Darko
Mehanizmi antioksidacijskog i vazodilatacijskog učinka crnog vina, 2006., doktorska disertacija, Medicinski fakultet, Split
Modun, D. (2006) 'Mehanizmi antioksidacijskog i vazodilatacijskog učinka crnog vina', doktorska disertacija, Medicinski fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Modun, Darko}, year = {2006}, pages = {135}, keywords = {crno vino, antiokidansi, polifenoli, mokra\'{c}na kiselina, etanol, vazodilatacija, endotel, ljudi}, title = {Mehanizmi antioksidacijskog i vazodilatacijskog u\v{c}inka crnog vina}, keyword = {crno vino, antiokidansi, polifenoli, mokra\'{c}na kiselina, etanol, vazodilatacija, endotel, ljudi}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Modun, Darko}, year = {2006}, pages = {135}, keywords = {red wine, antioxidants, polyphenolics, uric acid, ethanol, vasodilatation, endothelium, humans}, title = {Mechanisms of antioxidation and vasodilatation induced by red wine}, keyword = {red wine, antioxidants, polyphenolics, uric acid, ethanol, vasodilatation, endothelium, humans}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font