Pregled bibliografske jedinice broj: 264910
Mehanizmi antioksidacijskog i vazodilatacijskog učinka crnog vina
Mehanizmi antioksidacijskog i vazodilatacijskog učinka crnog vina, 2006., doktorska disertacija, Medicinski fakultet, Split
CROSBI ID: 264910 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mehanizmi antioksidacijskog i vazodilatacijskog učinka crnog vina
(Mechanisms of antioxidation and vasodilatation induced by red wine)
Autori
Modun, Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Split
Datum
20.10
Godina
2006
Stranica
135
Mentor
Boban, Mladen
Ključne riječi
crno vino; antiokidansi; polifenoli; mokraćna kiselina; etanol; vazodilatacija; endotel; ljudi
(red wine; antioxidants; polyphenolics; uric acid; ethanol; vasodilatation; endothelium; humans)
Sažetak
Koristeći crno vino (CV), dealkoholizirano crno vino (DACV), defenolizirano crno vino (DFCV), etanol (ET) i vodu (V), ispitana je uloga vinskih fenola, etanola i mokraćne kiseline na antioksidacijski kapacitet plazme i krvožilnu funkciju, u ljudskih ispitanika (n = 9 po napitku) i na izoliranim prstenima štakorske aorte (n = 9). Zdravi muškarci nasumično su konzumirali sve napitke u ukriženom pokusu. Antioksidacijski kapacitet plazme, određen kao « ; ferric reducing antioxidant potential» ; (FRAP), te koncentracije etanola, katehina i mokraćne kiseline u plazmi mjereni su prije unosa i 30, 60, 90, 120, 180 minuta nakon unosa napitaka. Endotelna funkcija određena je prije unosa i 60 minuta nakon unosa napitaka pomoću normalizirane « ; flow mediated dilatation» ; (FMD) metode. DACV i DFCV izazvali su usporediv porast FRAP vrijednosti (7 i 8 % nakon 60 min, u odnosu na početnu vrijednost) koji je odgovarao približno polovici učinka izvornog CV (porast od 12% nakon 60 min, u odnosu na početnu vrijednost), što ukazuje kako unos CV uključuje dva odvojena mehanizma u povećanju FRAP vrijednosti, jedan ovisan o vinskim fenolima, a drugi ovisan o indukciji porasta mokraćne kiseline. Kombinacija glicerola i etanola u CV odgovorna je za porast mokraćne kiseline u plazmi. CV i DACV izazvali su usporedivu dilataciju izoliranih krvni žila (83 i 89 %), dok DFCV, ET i V nisu imali učinka. Svi napitci koji sadrže etanol izazvali su usporedivu bazalnu vazodilataciju brahijalne arterije ispitanika od približno 0, 3 mm u odnosu na početnu vrijednost. Samo je unos CV uzrokovao porast endotelnog odgovora, izmjerenog kao FMD, sa 7, 1 na 8, 8 %. Ovaj učinak nije bio povezan s koncentracijama katehina u plazmi, koje su bile slične za CV i DACV, što znači da se akutni krvožilni učinci crnog vina, posredovani fenolima, ne mogu predvidjeti samo na temelju koncentracije katehina u plazmi. Krvožilni učinci DFCV i ET nisu se međusobno razlikovali, unatoč porastu mokraćne kiseline u plazmi nakon unosa DFCV, što upućuje kako mokraćna kiselina ne utječe na endotelni odgovor.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti