Pregled bibliografske jedinice broj: 264898
Proizvodnja i potrošnja ugljikohidrata u svijetu i Hrvatskoj
Proizvodnja i potrošnja ugljikohidrata u svijetu i Hrvatskoj // Ugljikohidrati u prehrani i dijetetici / Živković, Roko ; Ebling, Zdravko ; Jurčić, Zvonko (ur.).
Osijek: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 2002. str. 19-34 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 264898 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i potrošnja ugljikohidrata u svijetu i Hrvatskoj
(Production and consumption of carbohydrates in the World and Croatia)
Autori
Senta, Ankica ; Kovačić, Luka ; Pucarin-Cvetković, Jasna ; Doko Jelinić, Jagoda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Ugljikohidrati u prehrani i dijetetici
/ Živković, Roko ; Ebling, Zdravko ; Jurčić, Zvonko - Osijek : Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 2002, 19-34
Skup
Ugljikohidrati u prehrani i dijetetici
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 27.04.2002
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ugljikohidrati; proizvodnja; potrošnja; žitarice; škrobasti proizvodi; povrće; voće; sladila
(carbohydrates; production; consumption; cereala; starchy roots; vegetables; fruits; sweeteners)
Sažetak
Proizvodnja ugljikohidrata (u 1000 metričkih tona)u svijetu i Hrvatskoj praćena je preko žitarica(pšenica, ječam, kukuruz, proso, sijerak), škrobastih korijenastih plodova(krumpir, kasava), voća (citrusi, banane, jabuke, kruške i povrća (rajčica, luk i dr.)i to u 1997. i 1999. godini prema vlastitoj proizvodnji i ukupnoj potrošnji. Potrošnja je praćena od 1993 do 1999. godine za iste proizvode uz doddatak potrošnje sladila (šećer i med) i iskazana je u kg/po stanovniku godišnje. Raspravlja se o potrošnji namirnica s obzirom na svjetski i europski prosjek.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita