Pregled bibliografske jedinice broj: 263926
Ekološki uzgoj svinja
Ekološki uzgoj svinja, 2006., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 263926 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekološki uzgoj svinja
(Ecological breeding of pigs)
Autori
Radoević, Zrinka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2006
Stranica
39
Mentor
Pavičić, Željko
Ključne riječi
svinje; ekološki uzgoj
(pigs; ecological breeding)
Sažetak
Ekološko stočarstvo je uzgoj životinja koji se temelji na držanju svake životinjske vrste u što prirodnijem okolišu i zapravo je alternativa konvencionalnom stočarstvu. Naime, dosadašnja stočarska proizvodnja se većinom temeljila na uzgoju velikog broja životinja na malom prostoru, pri čemu se uvjeti držanja nisu prilagođavali dobrobiti životinja, već stvaranju što većeg profita. U takvim uvjetima držanja životinje većinom pate, trpe bolove i zbog siromašnog okoliša ne mogu ispoljiti vladanje specifično za svoju vrstu. Zbog toga je u posljednjih desetak godina u razvijenim zemljama doneseno više zakonskih propisa koji postavljaju humanija načela u uzgoju radi zadovoljenja dobrobiti životinja. U ekološkom stočarstvu se upravo primjenjuje takav pristup uzgoja, uz očuvanje okoliša i proizvodnju visoko vrijednih namirnica u prehrani ljudi. Temelji se na zakonskoj regulativi relativno novijeg datuma, koja je u zemljama Europske Unije donesena 1999. godine, a u našoj zemlji 2002. godine. Ekološkim stočarstvom danas se u Europi bavi razmjerno mali broj gospodarstava, što vrijedi za ekološkom (organskom) proizvodnjom svinjskog mesa. Naime, organski proizvedene svinje čine još uvijek mali udjel u ukupnom svinjogojstvu razvijenih zemalja. Tako je, primjerice, u Danskoj od 20 milijuna proizvedenih svinja godišnje, svega 0, 03 posto uzgojeno na ekološki način. Međutim, sve veća potražnja organski proizvedene svinjetine u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i ostalim članicama EU povećava interes za ovaj oblik proizvodnje. Naša zemlja obzirom na geografski položaj, klimatske specifičnosti, čisti okoliš i kvalitetne pašnjake može u budućnosti proizvoditi takvu vrstu hrane ne samo za potrebe vlastitog stanovništva, već i za inozemno tržište. U diplomskom radu su obrađeni svi čimbenici koji određuju ekološki način uzgoja svinja, a mogu poslužiti u edukativne svrhe svim zainteresiranima za ovim vidom svinjogojske proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA