Pregled bibliografske jedinice broj: 263774
Značenje selena u mesu peradi.
Značenje selena u mesu peradi. // Stočarstvo, 4 (2005), 281-287 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 263774 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značenje selena u mesu peradi.
(Significance of selenium in poultry meat.)
Autori
Cvrtila, Željka ; Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza ; Milinović-Tur, Suzana ; Filipović, Ivana
Izvornik
Stočarstvo (0351-0832) 4
(2005);
281-287
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
selen; meso peradi
(selenium; poultry meat)
Sažetak
Svrha ovog rada bila je određivanje količine selena u mesu peradi hranjene dodatnim količinama organski vezanog selena. Istraživanja su provedena na pilićima hibridne linije Ross (ukupno n=80). Istraživanjima je 42. dana u kontrolnoj skupini utvrđena količina selena od 0, 366 mg/kg u crvenom mesu, odnosno 0, 390 mg/kg u bijelom mesu. Nakon gladovanja od 48 sati količina selena u svim je uzorcima kontrolne skupine neznatno opala. U pokusnoj je skupini vidljiv porast količine selena u mesu peradi i nakon gladovanja. Po završetku tova (44. dan) i u bijelom i u crvenom mesu pilića hranjenih s dodatkom organskog selena utvrđena je značajno veća količina selena (0, 803 mg/kg u crvenom mesu, odnosno 0, 800 mg/kg u bijelom mesu). Uporaba selena u organskom obliku kao dodatka hrani za piliće dovodi do povećanja ukupne količine selena u mesu peradi. Selenom obogaćeno meso peradi moglo bi dobiti posebno mjesto u kategoriji "funkcionalne hrane" i bitno utjecati na unos selena u ljudski organizam.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivana Filipović
(autor)
Suzana Milinković-Tur
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Mirza Hadžiosmanović
(autor)