Pregled bibliografske jedinice broj: 263453
Senzorska analiza u razvoju novog proizvoda aromatizirane vode
Senzorska analiza u razvoju novog proizvoda aromatizirane vode, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 263453 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska analiza u razvoju novog proizvoda aromatizirane vode
(Sensory evaluation in developing of new product of aromatized water)
Autori
Gajari, Aleksandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
08.03
Godina
2006
Stranica
39
Mentor
Perl Pirički, Antonija
Ključne riječi
aromatizirana voda; metoda profila okusa
(aromatized water; taste profile method)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je razviti novu aromatiziranu vodu za piće. Senzorska procjena uzoraka provodila se metodom profila okusa. Ova metoda ubraja se u deskriptivne metode kojima se nastoje identificirati i kvantificirati senzorske karakteristike proizvoda. U procjeni senzorskih karakteristika sudjelovala je panel skupina koja se sastojala od 7 treniranih senzorskih analitičara čiji je zadatak bio odabrati onu aromu koja je najbolje odgovarala aromatiziranoj vodi s okusom jagode (aroma lubenice, rabarbare, ploda bazge, cvijeta bazge, kivija i višnje). Senzorska procjena obuhvatila je 3 skupine testova pomoću kojih je bio odabran uzorak aromatizirane vode s okusom jagode i lubenice uz dodatke različitih nutrijenata (fruktoze u koncentraciji 25 g/l ; limunske kiseline u koncentraciji 1, 45 g/l ; te arome lubenice u koncentraciji 0, 15 g/l i arome jagode u koncentraciji 0, 55 g/l).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0113003
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Antonija Perl Pirički
(mentor)