Pregled bibliografske jedinice broj: 263287
Razvoj i ocjena nove aromatizirane vode
Razvoj i ocjena nove aromatizirane vode // Book of Abstract, agroTECH savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane sa međunarodnim učešćem
Gradačac, 2006. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 263287 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj i ocjena nove aromatizirane vode
(Development and evaluation of a new flavoured spring water)
Autori
Perl Pirički, Antonija, Gajari, Davorka ; Primorac, Ljiljana ; Penava, Lenka ; Gajari, Aleksandra ; Mandić, Milena L ; Flanjak, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstract, agroTECH savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane sa međunarodnim učešćem
/ - Gradačac, 2006
Skup
AgroTECH savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane sa međunarodnim učešćem
Mjesto i datum
Gradačac, Bosna i Hercegovina, 31.08.2006
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
aromatizirana voda; senzorsko ocjenjivanje
(flavoured spring water; sensory evaluation)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je razviti novu aromatiziranu vodu za piće sa dva voćna okusa. U procjeni senzorskih karakteristika sudjelovala je panel skupina od sedam treniranih senzorskih analitičara čiji je zadatak bio odabrati okus koji najbolje odgovara već postojećoj aromatiziranoj vodi s okusom jagode. Ispitivani su sljedeći okusi: lubenica, rabarbara, plod bazge, cvijet bazge, kivi i višnja. Izabrana je voda s okusom jagode i lubenice. Nadalje je zadatak bio odabrati sladilo, njegovu koncentraciju, odabrati koncentraciju limunske kiseline, te koncentracije aroma lubenice i jagode. Najbolji senzorski profil imala je voda kojoj je dodana fruktoza kao sladilo u koncentraciji 25 g/l, limunska kiselina 1, 45 g/l, aroma lubenice u koncentraciji 0, 15 g/l i aroma jagode 0, 55 g/l. Na kraju je konačno formuliran proizvod uspoređen s već postojećim sličnim proizvodima na tržištu. Premda je laboratorijski pripravak bio u popunosti konkurentan, ipak je za dokazivanje ovakve pretpostavke potrebno provesti ispitivanje tržišta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0113003
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ivana Flanjak
(autor)
Antonija Perl Pirički
(autor)
Ljiljana Primorac
(autor)
Milena Mandić
(autor)