Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 263287

Razvoj i ocjena nove aromatizirane vode


Perl Pirički, Antonija, Gajari, Davorka; Primorac, Ljiljana; Penava, Lenka; Gajari, Aleksandra; Mandić, Milena L; Flanjak, Ivana
Razvoj i ocjena nove aromatizirane vode // Book of Abstract, agroTECH savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane sa međunarodnim učešćem
Gradačac, 2006. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 263287 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razvoj i ocjena nove aromatizirane vode
(Development and evaluation of a new flavoured spring water)

Autori
Perl Pirički, Antonija, Gajari, Davorka ; Primorac, Ljiljana ; Penava, Lenka ; Gajari, Aleksandra ; Mandić, Milena L ; Flanjak, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstract, agroTECH savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane sa međunarodnim učešćem / - Gradačac, 2006

Skup
AgroTECH savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane sa međunarodnim učešćem

Mjesto i datum
Gradačac, Bosna i Hercegovina, 31.08.2006

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
aromatizirana voda; senzorsko ocjenjivanje
(flavoured spring water; sensory evaluation)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je razviti novu aromatiziranu vodu za piće sa dva voćna okusa. U procjeni senzorskih karakteristika sudjelovala je panel skupina od sedam treniranih senzorskih analitičara čiji je zadatak bio odabrati okus koji najbolje odgovara već postojećoj aromatiziranoj vodi s okusom jagode. Ispitivani su sljedeći okusi: lubenica, rabarbara, plod bazge, cvijet bazge, kivi i višnja. Izabrana je voda s okusom jagode i lubenice. Nadalje je zadatak bio odabrati sladilo, njegovu koncentraciju, odabrati koncentraciju limunske kiseline, te koncentracije aroma lubenice i jagode. Najbolji senzorski profil imala je voda kojoj je dodana fruktoza kao sladilo u koncentraciji 25 g/l, limunska kiselina 1, 45 g/l, aroma lubenice u koncentraciji 0, 15 g/l i aroma jagode 0, 55 g/l. Na kraju je konačno formuliran proizvod uspoređen s već postojećim sličnim proizvodima na tržištu. Premda je laboratorijski pripravak bio u popunosti konkurentan, ipak je za dokazivanje ovakve pretpostavke potrebno provesti ispitivanje tržišta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113003

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Perl Pirički, Antonija, Gajari, Davorka; Primorac, Ljiljana; Penava, Lenka; Gajari, Aleksandra; Mandić, Milena L; Flanjak, Ivana
Razvoj i ocjena nove aromatizirane vode // Book of Abstract, agroTECH savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane sa međunarodnim učešćem
Gradačac, 2006. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Perl Pirički, Antonija, Gajari, Davorka, Primorac, L., Penava, L., Gajari, A., Mandić, M. & Flanjak, I. (2006) Razvoj i ocjena nove aromatizirane vode. U: Book of Abstract, agroTECH savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane sa međunarodnim učešćem.
@article{article, author = {Primorac, Ljiljana and Penava, Lenka and Gajari, Aleksandra and Mandi\'{c}, Milena L and Flanjak, Ivana}, year = {2006}, pages = {29}, keywords = {aromatizirana voda, senzorsko ocjenjivanje}, title = {Razvoj i ocjena nove aromatizirane vode}, keyword = {aromatizirana voda, senzorsko ocjenjivanje}, publisherplace = {Grada\v{c}ac, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Primorac, Ljiljana and Penava, Lenka and Gajari, Aleksandra and Mandi\'{c}, Milena L and Flanjak, Ivana}, year = {2006}, pages = {29}, keywords = {flavoured spring water, sensory evaluation}, title = {Development and evaluation of a new flavoured spring water}, keyword = {flavoured spring water, sensory evaluation}, publisherplace = {Grada\v{c}ac, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font