Pregled bibliografske jedinice broj: 256135
Značenje hranidbe životinja u ocjeni zdravstvene ispravnosti namirnica.
Značenje hranidbe životinja u ocjeni zdravstvene ispravnosti namirnica. // Program i sažeci radova.Krmiva XIII. Međunarodno savjetovanje.
Opatija, Hrvatska, 2006. str. 130-131 (poster, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 256135 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značenje hranidbe životinja u ocjeni zdravstvene ispravnosti namirnica.
(Signifficance of feeding animals in assessment of hygienic quality of food.)
Autori
Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza ; Cvrtila, Željka ; Mas, Nora ; Zdolec, Nevijo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Program i sažeci radova.Krmiva XIII. Međunarodno savjetovanje.
/ - , 2006, 130-131
Skup
Krmiva XIII. Međunarodno savjetovanje.
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05.06.2006. - 08.06.2006
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
hranidba; rezidua; zdravstvena ispravnost namirnica
(feeding; residues; hygienic quality)
Sažetak
Hranidba životinja predstavlja osnovicu stočarske proizvodnje. Poznato je da u suvremenoj stočarskoj proizvodnji postoje određeni sustavi hranidbe pojedinih životinja te da se u tom smislu sastav stočne hrane prilagođuje potrebama dotičnog uzgoja (za meso, mlijeko, jaja i dr.). Takva intenzivna proizvodnja uključuje primjenu različitih dodataka u smislu poboljšanja prinosa, boljeg nutricionističkog sastava namirnica animalnog podrijetla te utjecaja na probavljivost kao i dijetetske vrijednosti gotovog proizvoda. Ipak, treba naglasiti da takva proizvodnja nosi u sebi značajne rizike. Uporaba kemijskih sredstava u zaštiti bilja te uporaba veterinarskih lijekova u hrani za životinje najznačajniji su načini kemijskog onečišćenja animalnih namirnica i time ugroze zdravlja ljudi. Posebno treba naglasiti opasnosti onečišćenja od industrijskih zagađivala poput PCB i kovina koja putem stočne hrane i namirnica animalnog podrijetla dospijevaju u organizam čovjeka. Pored navedenih tvari značajan problem u veterinarskom javnom zdravstvu predstavljaju mikotoksini koji na jednak način, od onečišćenih krmiva preko životinja, ugrožavaju zdravlje ljudi. Spomenuta se onečišćenja zajedno s enteropatogenim i drugim bakterijama (Salmonella spp., Campylobacter spp., Listeria spp. i dr.) promeću u prehrambenom lancu. Provođenjem sustavne kontrole „ od polja do stola“ te dobre proizvođačke i veterinarske prakse mogu se smanjiti rizici od ostataka navedenih tvari u namirnicama životinjskog podrijetla, što je prema legislativi EU i obveza u pogledu zaštite zdravlja ljudi. Kriteriji zdravstvene ispravnosti hrane za životinje sve su bliži kriterijima zdravstvene ispravnosti namirnica što ukazuje na značenje utjecaja hranidbe životinja na sigurnost namirnica životinjskog podrijetla.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Nevijo Zdolec
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Nora Mas
(autor)
Mirza Hadžiosmanović
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)