Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 256135

Značenje hranidbe životinja u ocjeni zdravstvene ispravnosti namirnica.


Kozačinski, Lidija; Hadžiosmanović, Mirza; Cvrtila, Željka; Mas, Nora; Zdolec, Nevijo
Značenje hranidbe životinja u ocjeni zdravstvene ispravnosti namirnica. // Program i sažeci radova.Krmiva XIII. Međunarodno savjetovanje.
Opatija, Hrvatska, 2006. str. 130-131 (poster, nije recenziran, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 256135 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Značenje hranidbe životinja u ocjeni zdravstvene ispravnosti namirnica.
(Signifficance of feeding animals in assessment of hygienic quality of food.)

Autori
Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza ; Cvrtila, Željka ; Mas, Nora ; Zdolec, Nevijo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Program i sažeci radova.Krmiva XIII. Međunarodno savjetovanje. / - , 2006, 130-131

Skup
Krmiva XIII. Međunarodno savjetovanje.

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05.06.2006. - 08.06.2006

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
hranidba; rezidua; zdravstvena ispravnost namirnica
(feeding; residues; hygienic quality)

Sažetak
Hranidba životinja predstavlja osnovicu stočarske proizvodnje. Poznato je da u suvremenoj stočarskoj proizvodnji postoje određeni sustavi hranidbe pojedinih životinja te da se u tom smislu sastav stočne hrane prilagođuje potrebama dotičnog uzgoja (za meso, mlijeko, jaja i dr.). Takva intenzivna proizvodnja uključuje primjenu različitih dodataka u smislu poboljšanja prinosa, boljeg nutricionističkog sastava namirnica animalnog podrijetla te utjecaja na probavljivost kao i dijetetske vrijednosti gotovog proizvoda. Ipak, treba naglasiti da takva proizvodnja nosi u sebi značajne rizike. Uporaba kemijskih sredstava u zaštiti bilja te uporaba veterinarskih lijekova u hrani za životinje najznačajniji su načini kemijskog onečišćenja animalnih namirnica i time ugroze zdravlja ljudi. Posebno treba naglasiti opasnosti onečišćenja od industrijskih zagađivala poput PCB i kovina koja putem stočne hrane i namirnica animalnog podrijetla dospijevaju u organizam čovjeka. Pored navedenih tvari značajan problem u veterinarskom javnom zdravstvu predstavljaju mikotoksini koji na jednak način, od onečišćenih krmiva preko životinja, ugrožavaju zdravlje ljudi. Spomenuta se onečišćenja zajedno s enteropatogenim i drugim bakterijama (Salmonella spp., Campylobacter spp., Listeria spp. i dr.) promeću u prehrambenom lancu. Provođenjem sustavne kontrole „ od polja do stola“ te dobre proizvođačke i veterinarske prakse mogu se smanjiti rizici od ostataka navedenih tvari u namirnicama životinjskog podrijetla, što je prema legislativi EU i obveza u pogledu zaštite zdravlja ljudi. Kriteriji zdravstvene ispravnosti hrane za životinje sve su bliži kriterijima zdravstvene ispravnosti namirnica što ukazuje na značenje utjecaja hranidbe životinja na sigurnost namirnica životinjskog podrijetla.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
0053372
0053025

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kozačinski, Lidija; Hadžiosmanović, Mirza; Cvrtila, Željka; Mas, Nora; Zdolec, Nevijo
Značenje hranidbe životinja u ocjeni zdravstvene ispravnosti namirnica. // Program i sažeci radova.Krmiva XIII. Međunarodno savjetovanje.
Opatija, Hrvatska, 2006. str. 130-131 (poster, nije recenziran, sažetak, stručni)
Kozačinski, L., Hadžiosmanović, M., Cvrtila, Ž., Mas, N. & Zdolec, N. (2006) Značenje hranidbe životinja u ocjeni zdravstvene ispravnosti namirnica.. U: Program i sažeci radova.Krmiva XIII. Međunarodno savjetovanje..
@article{article, author = {Koza\v{c}inski, Lidija and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Cvrtila, \v{Z}eljka and Mas, Nora and Zdolec, Nevijo}, year = {2006}, pages = {130-131}, keywords = {hranidba, rezidua, zdravstvena ispravnost namirnica}, title = {Zna\v{c}enje hranidbe \v{z}ivotinja u ocjeni zdravstvene ispravnosti namirnica.}, keyword = {hranidba, rezidua, zdravstvena ispravnost namirnica}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Koza\v{c}inski, Lidija and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Cvrtila, \v{Z}eljka and Mas, Nora and Zdolec, Nevijo}, year = {2006}, pages = {130-131}, keywords = {feeding, residues, hygienic quality}, title = {Signifficance of feeding animals in assessment of hygienic quality of food.}, keyword = {feeding, residues, hygienic quality}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font