Pregled bibliografske jedinice broj: 255960
Utjecaj elektrostimulacije na poboljšanje kakvoće mesa
Utjecaj elektrostimulacije na poboljšanje kakvoće mesa // Meso, 7 (2006), 3; 144-152 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 255960 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj elektrostimulacije na poboljšanje kakvoće mesa
(Influence of electrical stimulation on improvement of meat quality)
Autori
Marcelia, Miguel ; Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza ; Cvrtila, Željka ; Zdolec, Nevijo ; Filipović, Ivana ; Vragović, Natalija
Izvornik
Meso (1332-0025) 7
(2006), 3;
144-152
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
električna stimulacija; kakvoća mesa
(electrical stimulation; meat quality)
Sažetak
Električna stimulacija (ES) smatra se danas rutinskim postupkom u industrijskoj preradi mesa. Prednosti njene upotrebe ogledaju se u smislu boljeg i potpunijeg iskrvarenja životinja, brzim padom pH koji uz brzo hlađenje stvara smanjenu mogućnost rasta i razmnožavanja bakterija. Sve to utječe na sprečavanje kvarenja, sprečavanje površinske gnjileži i poboljšanje održivosti mesa. nadalje, njena primjena poboljšava sposobnost vezanja vode te utječe na senzorska svojstva u smislu bolje mekoće, sočnosti i stabilnosti boje mesa. Iskustva su pokazala da primjena elektrostimulacije umanjuje pojavu pogrešaka poput skraćivanja mišićnih vlakana hladnoćom (en. cold shortening) te poboljšava tehnološka svojstva mesa. Nakon početnih pozitivnih rezultata kod goveđeg mesa primjena elektrostimulacije uvodi se i u proizvodnju drugih vrsta poput svinjetine i mesa peradi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
0053025
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Nevijo Zdolec
(autor)
Ivana Filipović
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Mirza Hadžiosmanović
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Chemical Abstracts
- Food Technology & Biotechnology
- CAB Abstracts
- Zoological Record