Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 255960

Utjecaj elektrostimulacije na poboljšanje kakvoće mesa


Marcelia, Miguel; Kozačinski, Lidija; Hadžiosmanović, Mirza; Cvrtila, Željka; Zdolec, Nevijo; Filipović, Ivana; Vragović, Natalija
Utjecaj elektrostimulacije na poboljšanje kakvoće mesa // Meso, 7 (2006), 3; 144-152 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 255960 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj elektrostimulacije na poboljšanje kakvoće mesa
(Influence of electrical stimulation on improvement of meat quality)

Autori
Marcelia, Miguel ; Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza ; Cvrtila, Željka ; Zdolec, Nevijo ; Filipović, Ivana ; Vragović, Natalija

Izvornik
Meso (1332-0025) 7 (2006), 3; 144-152

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
električna stimulacija; kakvoća mesa
(electrical stimulation; meat quality)

Sažetak
Električna stimulacija (ES) smatra se danas rutinskim postupkom u industrijskoj preradi mesa. Prednosti njene upotrebe ogledaju se u smislu boljeg i potpunijeg iskrvarenja životinja, brzim padom pH koji uz brzo hlađenje stvara smanjenu mogućnost rasta i razmnožavanja bakterija. Sve to utječe na sprečavanje kvarenja, sprečavanje površinske gnjileži i poboljšanje održivosti mesa. nadalje, njena primjena poboljšava sposobnost vezanja vode te utječe na senzorska svojstva u smislu bolje mekoće, sočnosti i stabilnosti boje mesa. Iskustva su pokazala da primjena elektrostimulacije umanjuje pojavu pogrešaka poput skraćivanja mišićnih vlakana hladnoćom (en. cold shortening) te poboljšava tehnološka svojstva mesa. Nakon početnih pozitivnih rezultata kod goveđeg mesa primjena elektrostimulacije uvodi se i u proizvodnju drugih vrsta poput svinjetine i mesa peradi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
0053025

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Marcelia, Miguel; Kozačinski, Lidija; Hadžiosmanović, Mirza; Cvrtila, Željka; Zdolec, Nevijo; Filipović, Ivana; Vragović, Natalija
Utjecaj elektrostimulacije na poboljšanje kakvoće mesa // Meso, 7 (2006), 3; 144-152 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Marcelia, M., Kozačinski, L., Hadžiosmanović, M., Cvrtila, Ž., Zdolec, N., Filipović, I. & Vragović, N. (2006) Utjecaj elektrostimulacije na poboljšanje kakvoće mesa. Meso, 7 (3), 144-152.
@article{article, author = {Marcelia, Miguel and Koza\v{c}inski, Lidija and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Cvrtila, \v{Z}eljka and Zdolec, Nevijo and Filipovi\'{c}, Ivana and Vragovi\'{c}, Natalija}, year = {2006}, pages = {144-152}, keywords = {elektri\v{c}na stimulacija, kakvo\'{c}a mesa}, journal = {Meso}, volume = {7}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj elektrostimulacije na pobolj\v{s}anje kakvo\'{c}e mesa}, keyword = {elektri\v{c}na stimulacija, kakvo\'{c}a mesa} }
@article{article, author = {Marcelia, Miguel and Koza\v{c}inski, Lidija and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Cvrtila, \v{Z}eljka and Zdolec, Nevijo and Filipovi\'{c}, Ivana and Vragovi\'{c}, Natalija}, year = {2006}, pages = {144-152}, keywords = {electrical stimulation, meat quality}, journal = {Meso}, volume = {7}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Influence of electrical stimulation on improvement of meat quality}, keyword = {electrical stimulation, meat quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Abstracts
  • Food Technology & Biotechnology
  • CAB Abstracts
  • Zoological Record





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font