Pregled bibliografske jedinice broj: 255958
Ocjena svježine morske ribe
Ocjena svježine morske ribe // Meso, 7 (2006), 3; 158-164 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 255958 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ocjena svježine morske ribe
(Freshness ratings of sea fish)
Autori
Kozačinski, Lidija ; Filipović, Ivana ; Cvrtila, Željka ; Hadžiosmanović, Mirza ; Zdolec, Nevijo
Izvornik
Meso (1332-0025) 7
(2006), 3;
158-164
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
svežina; morska riba
(freshness; sea fish)
Sažetak
Riba je, iako biološki veoma vrijedna namirnica, lako pokvarljiva i podložna mnogim onečišćenjima. Različiti kemijski, biokemijski i mikrobiološki procesi neposredno nakon ulova uvjtuju promjene koje dovode u pitanje njezinu svježinu, održivost i kakvoću, a time i zdravstvenu ispravnost. Tijekom ulova ribe od ulova do prerade ubrzan je rast mikroorganizama što se očituje gubitkom svojstava svježe ribe. Kakvoća ribe je, prije svega, gospodarska kategorija propisana temeljem vrste, pecature (kategorizacija), senzornih svojstava, te načina obrade (evisceracija i dr.).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Nevijo Zdolec
(autor)
Ivana Filipović
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Mirza Hadžiosmanović
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Food Technology & Biotechnology
- CAB Abstracts
- Zoological Record