Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 255958

Ocjena svježine morske ribe


Kozačinski, Lidija; Filipović, Ivana; Cvrtila, Željka; Hadžiosmanović, Mirza; Zdolec, Nevijo
Ocjena svježine morske ribe // Meso, 7 (2006), 3; 158-164 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 255958 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ocjena svježine morske ribe
(Freshness ratings of sea fish)

Autori
Kozačinski, Lidija ; Filipović, Ivana ; Cvrtila, Željka ; Hadžiosmanović, Mirza ; Zdolec, Nevijo

Izvornik
Meso (1332-0025) 7 (2006), 3; 158-164

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
svežina; morska riba
(freshness; sea fish)

Sažetak
Riba je, iako biološki veoma vrijedna namirnica, lako pokvarljiva i podložna mnogim onečišćenjima. Različiti kemijski, biokemijski i mikrobiološki procesi neposredno nakon ulova uvjtuju promjene koje dovode u pitanje njezinu svježinu, održivost i kakvoću, a time i zdravstvenu ispravnost. Tijekom ulova ribe od ulova do prerade ubrzan je rast mikroorganizama što se očituje gubitkom svojstava svježe ribe. Kakvoća ribe je, prije svega, gospodarska kategorija propisana temeljem vrste, pecature (kategorizacija), senzornih svojstava, te načina obrade (evisceracija i dr.).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
0053372
0053025

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kozačinski, Lidija; Filipović, Ivana; Cvrtila, Željka; Hadžiosmanović, Mirza; Zdolec, Nevijo
Ocjena svježine morske ribe // Meso, 7 (2006), 3; 158-164 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Kozačinski, L., Filipović, I., Cvrtila, Ž., Hadžiosmanović, M. & Zdolec, N. (2006) Ocjena svježine morske ribe. Meso, 7 (3), 158-164.
@article{article, author = {Koza\v{c}inski, Lidija and Filipovi\'{c}, Ivana and Cvrtila, \v{Z}eljka and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Zdolec, Nevijo}, year = {2006}, pages = {158-164}, keywords = {sve\v{z}ina, morska riba}, journal = {Meso}, volume = {7}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Ocjena svje\v{z}ine morske ribe}, keyword = {sve\v{z}ina, morska riba} }
@article{article, author = {Koza\v{c}inski, Lidija and Filipovi\'{c}, Ivana and Cvrtila, \v{Z}eljka and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Zdolec, Nevijo}, year = {2006}, pages = {158-164}, keywords = {freshness, sea fish}, journal = {Meso}, volume = {7}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Freshness ratings of sea fish}, keyword = {freshness, sea fish} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Food Technology & Biotechnology
  • CAB Abstracts
  • Zoological Record





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font