Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 25585

Proizvodnja topljivih prehrambenih vlakana iz rezanaca šecerne repe


Karlović, Damir; Ćurić, Duška; Tripalo, Branko; Đugum, Jelena
Proizvodnja topljivih prehrambenih vlakana iz rezanaca šecerne repe // Zbornik sažetaka 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Zagreb, 1998. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 25585 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja topljivih prehrambenih vlakana iz rezanaca šecerne repe
(Production of soluble dietary fibres from sugar-beet pulp)

Autori
Karlović, Damir ; Ćurić, Duška ; Tripalo, Branko ; Đugum, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / - Zagreb, 1998

Skup
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
prehrambena vlakna; ekstruzija
(dietary fiber; ekstrusion)

Sažetak
Some by-products of food industries contain high proportion of plant cell walls, which can be utilized for human nutrition. Sugar-beet pulp, which is rich in dietary fibers, especially pectin's, and almost devoid of starch, is used in fibers-enriched foodstuffs. Dietary fibers may be obtained from plant by-products by very simple processes such as grinding for cereal brans or grinding and washing in water/ethanol mixture for beet fibers. More sophisticated processes such as HTST extrusion cooking, thermomechanical and enzymatic hydrolysis and tribomechanical activation result in increased proportions of soluble dietary fibers of sugar beet pulp. In this study, sugar-beet pulp were extruded under various conditions (temperature, water content, with/without enzyme Betanaza T, Pliva, Zagreb). Extruded and tribomechanical activated samples shows significant increase in soluble fraction of dietary fibers.

Izvorni jezik
Engleski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058202

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jelena Đugum (autor)

Avatar Url Branko Tripalo (autor)

Avatar Url Duška Ćurić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Karlović, Damir; Ćurić, Duška; Tripalo, Branko; Đugum, Jelena
Proizvodnja topljivih prehrambenih vlakana iz rezanaca šecerne repe // Zbornik sažetaka 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Zagreb, 1998. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Karlović, D., Ćurić, D., Tripalo, B. & Đugum, J. (1998) Proizvodnja topljivih prehrambenih vlakana iz rezanaca šecerne repe. U: Zbornik sažetaka 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista.
@article{article, author = {Karlovi\'{c}, Damir and \'{C}uri\'{c}, Du\v{s}ka and Tripalo, Branko and \DJugum, Jelena}, year = {1998}, pages = {46}, keywords = {prehrambena vlakna, ekstruzija}, title = {Proizvodnja topljivih prehrambenih vlakana iz rezanaca \v{s}ecerne repe}, keyword = {prehrambena vlakna, ekstruzija}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Karlovi\'{c}, Damir and \'{C}uri\'{c}, Du\v{s}ka and Tripalo, Branko and \DJugum, Jelena}, year = {1998}, pages = {46}, keywords = {dietary fiber, ekstrusion}, title = {Production of soluble dietary fibres from sugar-beet pulp}, keyword = {dietary fiber, ekstrusion}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font