Pregled bibliografske jedinice broj: 25543
MEHANIZMI DIFUZIJE VODE PRI SUŠENJU PREHRAMBENIH PROIZVODA
MEHANIZMI DIFUZIJE VODE PRI SUŠENJU PREHRAMBENIH PROIZVODA, 1998., magistarski rad, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 25543 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
MEHANIZMI DIFUZIJE VODE PRI SUŠENJU PREHRAMBENIH PROIZVODA
(MEHANIZMS OF DIFFUSION OF WATER IN FOOD DRYING)
Autori
Ghijas Hindawi, Mohamed
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.06
Godina
1998
Stranica
105
Mentor
Tripalo, Branko
Ključne riječi
dehidratacija; mrkva; koeficijent difuzije; infracrveno zracenje
(dehydratation; carrot; diffusion coefficient; infrared drying)
Sažetak
Istraživano je sušenje mrkve u laboratorijskoj sušnici s električnim grijanjem i u sušnici s infracrvenim zračenjem. Uzorci su prije sušenja blanširani u 1% -tnoj vodenoj otopini askorbinske kiseline i 0,5% - tnoj vodenoj otopini natrijevog klorida.
Na osnovu eksperimentalnih podataka izračunata je i prikazana ovisnost masenog udjela vode u uzorku o vremenu, brzine sušenja o vremenu i koeficijenta difuzije o vremenu. Navedene ovisnosti su aproksimirane dvoparametarskim eksponencijalnim modelom. Utvrđeno je da se navedena aproksimacija mogla koristiti samo za eksperimentalne rezultate dobivene u sušnici s infracrvenim zracenjem, zahvaljujuci odličnoj izvedbi mjernog uređaja za praćenje promjene mase uzorka. Na taj način dobiveni rezultati mjerenja i proračuna pokazuju visoki stupanj korelacije i ukazuju da je primjenjljivost dvoparametarskog modela kao što je i očekivano uvjetovana pristupom mjerenjima promjene mase uzorka.
Za različite uvjete pokusa odreden je koeficijent difuzije vlage čija se vrijednost za blanširanu mrkvu u 1%-tnoj vodenoj otopini askorbinske kiseline nalazi u granicama od 1x10-7 do 6x10-6 m2/min, a za mrkvu blanširanu u 0,5%-tnoj vodenoj otopini narijevog klorida u granicama od 1x10-8 do 1x10-5 m2/min.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058202
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branko Tripalo
(mentor)