Pregled bibliografske jedinice broj: 254741
Razvoj RP-HPLC metode za detekciju aristolohične kiseline u brašnu
Razvoj RP-HPLC metode za detekciju aristolohične kiseline u brašnu, 2006., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 254741 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj RP-HPLC metode za detekciju aristolohične kiseline u brašnu
(Development of reversed-phase HPLC method for Aristolochic Acid determination in wheat flour)
Autori
Jovičić, Sandro
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.07
Godina
2006
Stranica
47
Mentor
Habuš, Ivan ; Vojković, Vlasta
Ključne riječi
Aristolohična kiselina; RP-HPLC; brašno
(Aristolochic Acid; reversed phase HPLC; flour)
Sažetak
Razrađen je analitički postupak za određivanje aristolohične kiseline I (AA-I) i aristolohične kiseline II (AA-II) u bijelom pšeničnom brašnu. Metoda je obuhvaćala ekstrakciju aristolohične kiseline i njezinu izolaciju iz uzorka brašna kolonskom kromatografijom na stupcu silikagela C-18 obrnutih faza. Kvalitativna i kvantitativna analiza izolirane aristolohične kiseline provedena je visokoučinkovitom tekućinskom kromatografijom obrnutih faza (RP-HPLC) korištenjem UV-VIS detektora. Odziv detektora bio je linearan u rasponu masenih koncentracija za obje aristolohične kiseline od 0, 92 do 36, 80 mikrograma po cm-3. Određene su granice detekcije za AA-I 2, 04 mikrograma po cm-3 i za AA-II 1, 22 mikrograma po cm-3. Analitički povrat je ovisno o količini dodane AA bio u rasponu od 53, 4 do 83, 6%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0098142
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb