Pregled bibliografske jedinice broj: 254527
Biogeni amini u vinu
Biogeni amini u vinu // Veterinarska stanica, 36 (2005), 5-6; 287-292 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 254527 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biogeni amini u vinu
(Biogenous amines in wine)
Autori
Džaja, Petar ; Mlačak, Ivana ; Pavlović, M. ; Franić, Jelena ; Bagarić, J.
Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 36
(2005), 5-6;
287-292
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
biogeni amini; sir
(-Biogenous amines; wine)
Sažetak
Biogeni amini u vinu P. Džaja., Ivana Mlačak, M. Pavlović, Jelena Franić, Jozo Bagarić Biogeni amini i njihov glavni predstavnik histamin dokazani su u ribljem brašnu, ribi, mesu i mesnim prerađevinama, mlijeku i mliječnim proizvodima, čokoladi, pivu, vinu i povrću i dr. Osim ribe i ribljih konzervi maksimalno dopuštena količina u ostalim namirnicama nije pravno regulirana. Histamin prema literaturnim podacima češće se nalazi u crvenim vinima a njegov nastanak može se uočiti za vrijeme svih proizvodnih ciklusa iako najčešće za vrijeme alkoholne i mliječne fermentacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
Napomena
Biogenous amines, wine
POVEZANOST RADA