Pregled bibliografske jedinice broj: 250095
Ultrastrukturna i biokemijska istraživanja razvoja kloroplasta u korijenu krumpira in vitro
Ultrastrukturna i biokemijska istraživanja razvoja kloroplasta u korijenu krumpira in vitro, 1995., magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 250095 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ultrastrukturna i biokemijska istraživanja razvoja kloroplasta u korijenu krumpira in vitro
(Ultrastructural and biochemical studies of chloroplast differentiation in potato root in vitro)
Autori
Salopek, Branka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.03
Godina
1995
Stranica
76
Mentor
Ljubešić, Nikola
Neposredni voditelj
Ljubešić, Nikola
Ključne riječi
korijen; krumpir; plastid; kloroplast; in vitro; Agrobacterium rhizogenes; fotosinteza
(root; potato; plastid; chloroplast; in vitro; Agrobacterium rhizogenes; photosynthesis)
Sažetak
Istražen je proces diferencijacije kloroplasta u adventivnom korijenu krumpira (Solanum tuberosum L. Istra) uzgojenom in vitro na nodalnim segmentima biljaka krumpira, te u dlakastom korijenu induciranom s Agrobacterium rhizogenes, sojem 8196. Korištene su metode svjetlosne i elektronske mikroskopije, kvantitativna analiza pigmenata, analiza proteina SDS-poliakrilamid gel elektroforezom, te određivanje fotosintetske efikasnosti ozelenjelog korijena. Crvena fluorescencija klorofila uočena je u dlakastom korijenu 2-3 dana od početka osvjetljavanja te nekoliko dana kasnije u normalnom korijenu. U oba slučaja koncentracija fotosintetskih pigmenata postupno se povećava te nakon 30 dana osvjetljavanja korijen sadrži oko 20% pigmenata izmjerenih u listu krumpira. Kloroplasti u korijenu krumpira, normalnom i dlakastom, diferenciraju se postupno iz proplastida preko leukoplasta i različitih stadija leuko-kloroplasta. Elektroforetska slika pokazuje pojavu proteina fotosintetskog aparata. Fotosintetska efikasnost ozelenjelog normalnog korijena slična je onoj u listu dok je ta vrijednost u ozelenjelom dlakastom korijenu oko 25% viša. U prilog diskusiji o ulozi biljnih hormona u procesu transformacije s Agrobacterium rhizogenes, istražen je utjecaj tih spojeva na ozelenjavanje normalnog korijena. BAP stimulira dok IAA i GA3 inhibitorno djeluju na ozelenjavanje korijena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb