Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 248184

Utjecaj sastava deterdženta i temperature na efekte pranja


Pušić, Tanja; Soljačić, Ivo; Jeličić, Jasenka
Utjecaj sastava deterdženta i temperature na efekte pranja // Zbornik radova 3. stručnog skupa "Njega tekstilija i odjeće" / HOK (ur.).
Zagreb: HOK, 2006. str. 104-107 (predavanje, domaća recenzija, pp prezentacija, stručni)


CROSBI ID: 248184 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sastava deterdženta i temperature na efekte pranja
(Influence of detergent composition and temperature on laundry effects)

Autori
Pušić, Tanja ; Soljačić, Ivo ; Jeličić, Jasenka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni

Izvornik
Zbornik radova 3. stručnog skupa "Njega tekstilija i odjeće" / HOK - Zagreb : HOK, 2006, 104-107

Skup
3. stručni skup "Njega tekstilija i odjeće"

Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 11.05.2006. - 12.05.2006

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
tekstil; pranje; sastav deterdženta
(textile; washing; detergent composition)

Sažetak
Sudionici u procesu pranja su deterdžent (aktivne, anorganske i organske komponente), voda (količina, tvrdoća i sadržaj teških metala), stroj za pranje (tip, program i mehanika pranja), zaprljanje (stupanj i vrsta), i tekstilije (sirovinski sastav, vrsta, dimenzije, oplemenjivanje, obojenje). U ovom radu ispitan je utjecaj sastava deterdženta i temperature na efekte pranja. Efekti u pranju mogu biti – primarni, koji se ocjenjuju nakon prvog pranja mjerenjem remisije prije i nakon pranja test krpica sa standardnim zaprljanjima ; i sekundarni, koji se ocjenjuju mjerenjem bjeline, posivljenja, oštećenja, i sadržaj pepela nakon 25 ili 50 pranja standardne kontrolne tkanine. Analizom efekata pranja utvrđeno je da se najbolji efekti pranja svih proteinskih zaprljanja postižu uz dodatak enzima u pretpranju. Povoljniji efekt se postiže na nižoj temperaturi pranja (60 °C). Ukoliko se pere bez enzima, povoljnije je prati na višim temperaturama (80 °C). Dodatak natrijevog hipoklorita u pretpranju nije odgovarajuća zamjena za enzime kod uklanjanja svih zaprljanja izuzev čađe i crvenog vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Tekstilna tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0117012

Ustanove:
Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Pušić, Tanja; Soljačić, Ivo; Jeličić, Jasenka
Utjecaj sastava deterdženta i temperature na efekte pranja // Zbornik radova 3. stručnog skupa "Njega tekstilija i odjeće" / HOK (ur.).
Zagreb: HOK, 2006. str. 104-107 (predavanje, domaća recenzija, pp prezentacija, stručni)
Pušić, T., Soljačić, I. & Jeličić, J. (2006) Utjecaj sastava deterdženta i temperature na efekte pranja. U: HOK (ur.)Zbornik radova 3. stručnog skupa "Njega tekstilija i odjeće".
@article{article, author = {Pu\v{s}i\'{c}, Tanja and Solja\v{c}i\'{c}, Ivo and Jeli\v{c}i\'{c}, Jasenka}, year = {2006}, pages = {104-107}, keywords = {tekstil, pranje, sastav deterd\v{z}enta}, title = {Utjecaj sastava deterd\v{z}enta i temperature na efekte pranja}, keyword = {tekstil, pranje, sastav deterd\v{z}enta}, publisher = {HOK}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pu\v{s}i\'{c}, Tanja and Solja\v{c}i\'{c}, Ivo and Jeli\v{c}i\'{c}, Jasenka}, year = {2006}, pages = {104-107}, keywords = {textile, washing, detergent composition}, title = {Influence of detergent composition and temperature on laundry effects}, keyword = {textile, washing, detergent composition}, publisher = {HOK}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font