Pregled bibliografske jedinice broj: 248184
Utjecaj sastava deterdženta i temperature na efekte pranja
Utjecaj sastava deterdženta i temperature na efekte pranja // Zbornik radova 3. stručnog skupa "Njega tekstilija i odjeće" / HOK (ur.).
Zagreb: HOK, 2006. str. 104-107 (predavanje, domaća recenzija, pp prezentacija, stručni)
CROSBI ID: 248184 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sastava deterdženta i temperature na efekte pranja
(Influence of detergent composition and temperature on laundry effects)
Autori
Pušić, Tanja ; Soljačić, Ivo ; Jeličić, Jasenka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni
Izvornik
Zbornik radova 3. stručnog skupa "Njega tekstilija i odjeće"
/ HOK - Zagreb : HOK, 2006, 104-107
Skup
3. stručni skup "Njega tekstilija i odjeće"
Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 11.05.2006. - 12.05.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
tekstil; pranje; sastav deterdženta
(textile; washing; detergent composition)
Sažetak
Sudionici u procesu pranja su deterdžent (aktivne, anorganske i organske komponente), voda (količina, tvrdoća i sadržaj teških metala), stroj za pranje (tip, program i mehanika pranja), zaprljanje (stupanj i vrsta), i tekstilije (sirovinski sastav, vrsta, dimenzije, oplemenjivanje, obojenje). U ovom radu ispitan je utjecaj sastava deterdženta i temperature na efekte pranja. Efekti u pranju mogu biti – primarni, koji se ocjenjuju nakon prvog pranja mjerenjem remisije prije i nakon pranja test krpica sa standardnim zaprljanjima ; i sekundarni, koji se ocjenjuju mjerenjem bjeline, posivljenja, oštećenja, i sadržaj pepela nakon 25 ili 50 pranja standardne kontrolne tkanine. Analizom efekata pranja utvrđeno je da se najbolji efekti pranja svih proteinskih zaprljanja postižu uz dodatak enzima u pretpranju. Povoljniji efekt se postiže na nižoj temperaturi pranja (60 °C). Ukoliko se pere bez enzima, povoljnije je prati na višim temperaturama (80 °C). Dodatak natrijevog hipoklorita u pretpranju nije odgovarajuća zamjena za enzime kod uklanjanja svih zaprljanja izuzev čađe i crvenog vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Tekstilna tehnologija