Pregled bibliografske jedinice broj: 245926
NaCl kao čimbenik prinosa i kvalitete hidroponski uzgajane rajčice
NaCl kao čimbenik prinosa i kvalitete hidroponski uzgajane rajčice // Zbornik radova 41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta, 2006. str. 295-296 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 245926 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
NaCl kao čimbenik prinosa i kvalitete hidroponski uzgajane rajčice
(Effects of NaCl on the yield and fruit quality of soilless grown tomato)
Autori
Benko, Božidar ; Borošić, Josip ; Novak, Bruno ; Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma
/ Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta, 2006, 295-296
Skup
41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2006. - 17.02.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
elektrokonduktivitet; kvaliteta ploda; NaCl; prinos; rajčica
(electrical conductivity; fruit quality; NaCl; yield; tomato)
Sažetak
Dodavanjem NaCl-a i povećanjem elektrokonduktiviteta hranjive otopine moguće je poboljšati kvalitetu plodova rajčice bez značajnijeg smanjenja prinosa. Stoga je cilj istraživanja bio utvrditi utjecaj različitih količina dodanog NaCl-a (EC-vrijednosti hranjive otopine 4, 6 i 8 dS/m) na prinos i kvalitetu. Prinos tržnih plodova uz hranjivu otopinu EC-vrijednosti 2.3 dS/m (5.19 kg/biljci) bio je značajno veći (34 %) od prinosa uz hranjivu otopinu EC-vrijednosti 8 dS/m (3.41 kg/biljci). Kroz razdoblje berbe značajno krupniji plodovi su se razvili uz hranjive otopine EC-vrijednosti 2.3 i 4 dS/m (148 g) nego uz hranjivu otopinu EC-vrijednosti 8 dS/m (108 g). Povećanjem EC-vrijednosti hranjivih otopina s 2.3 na 8 dS/m, sadržaj ukupne suhe tvari i NaCl-a se povećao, sa značajno višim vrijednostima u plodovima pri hranjivoj otopini EC-vrijednosti 8 dS/m (7.35 % suhe tvari i 0.264 % NaCl-a). Može se preporučiti dodavanje NaCl-a do EC-vrijednosti hranjive otopine 4 dS/m.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0178033
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Bruno Novak
(autor)
Sandra Voća
(autor)
Božidar Benko
(autor)
Joisp Borošić
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)