Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 245926

NaCl kao čimbenik prinosa i kvalitete hidroponski uzgajane rajčice


Benko, Božidar; Borošić, Josip; Novak, Bruno; Dobričević, Nadica; Voća, Sandra
NaCl kao čimbenik prinosa i kvalitete hidroponski uzgajane rajčice // Zbornik radova 41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta, 2006. str. 295-296 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 245926 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
NaCl kao čimbenik prinosa i kvalitete hidroponski uzgajane rajčice
(Effects of NaCl on the yield and fruit quality of soilless grown tomato)

Autori
Benko, Božidar ; Borošić, Josip ; Novak, Bruno ; Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta, 2006, 295-296

Skup
41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2006. - 17.02.2006

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
elektrokonduktivitet; kvaliteta ploda; NaCl; prinos; rajčica
(electrical conductivity; fruit quality; NaCl; yield; tomato)

Sažetak
Dodavanjem NaCl-a i povećanjem elektrokonduktiviteta hranjive otopine moguće je poboljšati kvalitetu plodova rajčice bez značajnijeg smanjenja prinosa. Stoga je cilj istraživanja bio utvrditi utjecaj različitih količina dodanog NaCl-a (EC-vrijednosti hranjive otopine 4, 6 i 8 dS/m) na prinos i kvalitetu. Prinos tržnih plodova uz hranjivu otopinu EC-vrijednosti 2.3 dS/m (5.19 kg/biljci) bio je značajno veći (34 %) od prinosa uz hranjivu otopinu EC-vrijednosti 8 dS/m (3.41 kg/biljci). Kroz razdoblje berbe značajno krupniji plodovi su se razvili uz hranjive otopine EC-vrijednosti 2.3 i 4 dS/m (148 g) nego uz hranjivu otopinu EC-vrijednosti 8 dS/m (108 g). Povećanjem EC-vrijednosti hranjivih otopina s 2.3 na 8 dS/m, sadržaj ukupne suhe tvari i NaCl-a se povećao, sa značajno višim vrijednostima u plodovima pri hranjivoj otopini EC-vrijednosti 8 dS/m (7.35 % suhe tvari i 0.264 % NaCl-a). Može se preporučiti dodavanje NaCl-a do EC-vrijednosti hranjive otopine 4 dS/m.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178033

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Benko, Božidar; Borošić, Josip; Novak, Bruno; Dobričević, Nadica; Voća, Sandra
NaCl kao čimbenik prinosa i kvalitete hidroponski uzgajane rajčice // Zbornik radova 41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta, 2006. str. 295-296 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Benko, B., Borošić, J., Novak, B., Dobričević, N. & Voća, S. (2006) NaCl kao čimbenik prinosa i kvalitete hidroponski uzgajane rajčice. U: Jovanovac, S. & Kovačević, V. (ur.)Zbornik radova 41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Benko, Bo\v{z}idar and Boro\v{s}i\'{c}, Josip and Novak, Bruno and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Vo\'{c}a, Sandra}, year = {2006}, pages = {295-296}, keywords = {elektrokonduktivitet, kvaliteta ploda, NaCl, prinos, raj\v{c}ica}, title = {NaCl kao \v{c}imbenik prinosa i kvalitete hidroponski uzgajane raj\v{c}ice}, keyword = {elektrokonduktivitet, kvaliteta ploda, NaCl, prinos, raj\v{c}ica}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Benko, Bo\v{z}idar and Boro\v{s}i\'{c}, Josip and Novak, Bruno and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Vo\'{c}a, Sandra}, year = {2006}, pages = {295-296}, keywords = {electrical conductivity, fruit quality, NaCl, yield, tomato}, title = {Effects of NaCl on the yield and fruit quality of soilless grown tomato}, keyword = {electrical conductivity, fruit quality, NaCl, yield, tomato}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font