Pregled bibliografske jedinice broj: 243992
Neenzimska glikozilacija i poremećaji katabolizma imunoglobulina
Neenzimska glikozilacija i poremećaji katabolizma imunoglobulina, 2005., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 243992 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Neenzimska glikozilacija i poremećaji katabolizma imunoglobulina
(Nonenzymatic glycation and disorders of the immunoglobulins catabolism)
Autori
Vrdoljak, Anto
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.11
Godina
2005
Stranica
144
Mentor
Benko, Bojan
Ključne riječi
imunoglobulin G ; neenzimska glikozilacija ; AGE ; metilglioksal ; dijabetes
(immunoglobulin G ; nonenzymic glycation ; AGE ; Methylglyoxal ; diabetes)
Sažetak
Imunoglobulini su pojačano neenzimski glikozilirani u uvjetima hiperglikemije, no nije jasno utječe li glikozilacija na pojačanu osjetljivost na infekcije uočenu u dijabetičara. U ovom radu ispitano je može li neenzimska glikozilacija rezultirati poremećajem katabolizma IgG te time doprinijeti imunodeficijenciji. Na štakorskom modelu uspoređen je katabolizam nativnih, dijabetičkih i metilglioksalom in vitro modificiranih IgG (MG-IgG) u zdravih i dijabetičkih štakora. Klirens je praćen intravenskom aplikacijom smjese anti-tetanusnih i anti-diferijskih IgG te mjerenjem pada njihove koncentracije u krvi ELISA testovima tijekom 14 dana. Katabolizam nativnih i dijabetičkih IgG bio je približno jednak u zdravih i u dijabetičkih štakora. Naprotiv, i zdravi i dijabetički štakori katabolizirali su MG-IgG značajno brže nego nativne IgG. Prosječno vrijeme poluživota MG-IgG bilo je 41% kraće nego nativnih IgG. Omjer faktora klirensa MG-IgG/nativni IgG bio je 1, 15+/-=, 15 kod dijabetičkih i 1, 18+/-0, 08 kod zdravih štakora. Ovi rezultati pokazuju da neenzimska glikozilacija značajno ubrzava katabolizam IgG i to podjednako kod zdravih, kao i kod dijabetičkih štakora.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija