Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 242722

Važnost određivanja 2-butanola u vinima, destilatima i jakim alkoholnim pićima, Symposium of Modern Chromatographic Techniques Analitical Group of the Slovenian Society, Bled, 1990 ; Znanstvena edicija Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu


Katalinić, Višnja
Važnost određivanja 2-butanola u vinima, destilatima i jakim alkoholnim pićima, Symposium of Modern Chromatographic Techniques Analitical Group of the Slovenian Society, Bled, 1990 ; Znanstvena edicija Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu // Znanstvena edicijea Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu. / Maleš, Petar (ur.).
Split: Institut za jadranske kulture i melioraciju krša-Split, 1994. str. 115-120 (poster, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 242722 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Važnost određivanja 2-butanola u vinima, destilatima i jakim alkoholnim pićima, Symposium of Modern Chromatographic Techniques Analitical Group of the Slovenian Society, Bled, 1990 ; Znanstvena edicija Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu
(Importance of determination of 2-butanol in wines, distillates and high alcoholic beverages)

Autori
Katalinić, Višnja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Znanstvena edicijea Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu. / Maleš, Petar - Split : Institut za jadranske kulture i melioraciju krša-Split, 1994, 115-120

Skup
Symposium of Modern Chromatographic Techniques Analitical Group of the Slovenian Society, Bled, 1990.

Mjesto i datum
Bled, Slovenija, Xx

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
GC-FID; alkoholna pića; 2-butanol; vinski talog
(GC-FID; alcoholic beverages; 2-butanol; wine lees)

Sažetak
2-Butanol /secondary butil alcohol) is not a significant fermentation product of yeasts of the genus Saccharomyces. It is formed by certain straines of lactobacillus brevis.Increased amounts of 2-butanol have been suggested to indicate bacterial spoilage. Using gas chromatography with flame ionization detector, on glass colimn packed with 0, 25%Carbowax on 80-100 mesc Carbopack C with n-butanolas internal standard, we assayd our samples before and after saponification. 2-butanol was determined in wines, wine-distillates and wine brandies.The concentration in ensilages wine-lees was examined on two levels. The extrodinary high concentration of 2-butanol were found in some wine-lees distillates(up to 920 mg/100 ml a.a.)In healthy wines and wine distillates we found 0-3 mg/100 ml a.a. of2-butanol. The higher amounts of 2-butanol were alčways followed with higher amounts of n-propanol, and often with presence of etyl lactate.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split


Citiraj ovu publikaciju:

Katalinić, Višnja
Važnost određivanja 2-butanola u vinima, destilatima i jakim alkoholnim pićima, Symposium of Modern Chromatographic Techniques Analitical Group of the Slovenian Society, Bled, 1990 ; Znanstvena edicija Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu // Znanstvena edicijea Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu. / Maleš, Petar (ur.).
Split: Institut za jadranske kulture i melioraciju krša-Split, 1994. str. 115-120 (poster, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Katalinić, V. (1994) Važnost određivanja 2-butanola u vinima, destilatima i jakim alkoholnim pićima, Symposium of Modern Chromatographic Techniques Analitical Group of the Slovenian Society, Bled, 1990 ; Znanstvena edicija Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu. U: Maleš, P. (ur.)Znanstvena edicijea Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu..
@article{article, author = {Katalini\'{c}, Vi\v{s}nja}, editor = {Male\v{s}, P.}, year = {1994}, pages = {115-120}, keywords = {GC-FID, alkoholna pi\'{c}a, 2-butanol, vinski talog}, title = {Va\v{z}nost odre\djivanja 2-butanola u vinima, destilatima i jakim alkoholnim pi\'{c}ima, Symposium of Modern Chromatographic Techniques Analitical Group of the Slovenian Society, Bled, 1990 ; Znanstvena edicija Instituta za jadranske kulture i melioraciju kr\v{s}a u Splitu}, keyword = {GC-FID, alkoholna pi\'{c}a, 2-butanol, vinski talog}, publisher = {Institut za jadranske kulture i melioraciju kr\v{s}a-Split}, publisherplace = {Bled, Slovenija} }
@article{article, author = {Katalini\'{c}, Vi\v{s}nja}, editor = {Male\v{s}, P.}, year = {1994}, pages = {115-120}, keywords = {GC-FID, alcoholic beverages, 2-butanol, wine lees}, title = {Importance of determination of 2-butanol in wines, distillates and high alcoholic beverages}, keyword = {GC-FID, alcoholic beverages, 2-butanol, wine lees}, publisher = {Institut za jadranske kulture i melioraciju kr\v{s}a-Split}, publisherplace = {Bled, Slovenija} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font