Pregled bibliografske jedinice broj: 242457
Praćenje koncentracije laktoze u mlijeku tijekom čuvanja
Praćenje koncentracije laktoze u mlijeku tijekom čuvanja, 2006., diplomski rad, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 242457 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje koncentracije laktoze u mlijeku tijekom čuvanja
(Evaluation of lactose concentration during milk storage)
Autori
Arbanas, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
27.01
Godina
2006
Stranica
47
Mentor
Kulišić, Tea
Ključne riječi
mlijeko; laktoza; čuvanje mlijeka
(milk; lactose; milk storage)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je izolirati laktozu iz različitih vrsta mlijeka te pratiti promjenu njene koncentracije tijekom čuvanja uzoraka mlijeka u različitim uvjetima (na sobnoj temperaturi, na temperaturama od +4 i -20 º ; ; C). Na osnovu dobivenih rezultata izvršena je usporedba između različitih vrsta mlijeka (trajno pasterizirano mlijeko, svježe mlijeko, mlijeko u prahu, svježe kravlje i kozje mlijeko) koristeći mlijeko bez laktoze kao kontrolu. Rezultati su pokazali da je promjena koncentracije laktoze u testiranim uzorcima mlijeka utjecala na smanjenje gustoće mlijeka. Promjena koncentracije laktoze u mlijeku nije utjecala na promjenu pH vrijednosti mlijeka. Promjena koncentracije laktoze u mlijeku najviše je bila izražena tijekom perioda čuvanja mlijeka pri sobnoj temperaturi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija