Pregled bibliografske jedinice broj: 242452
Određivanje koncentracije polifenola u različitim vrstama čokolada i njihov utjecaj na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja
Određivanje koncentracije polifenola u različitim vrstama čokolada i njihov utjecaj na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja, 2005., diplomski rad, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 242452 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje koncentracije polifenola u različitim vrstama čokolada i njihov utjecaj na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja
(Polyphenol content in various types of chocolates and their influence to oxidative stability of sunflower oil)
Autori
Bekavac, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
27.09
Godina
2005
Stranica
41
Mentor
Kulišić, Tea
Ključne riječi
čokolada; polifenoli; oksidacijska stabilnost
(chocolate; polyphenols; oxidative stability)
Sažetak
Cilj rada bio je ispitati koncentraciju ukupnih fenola, flavonoida, neflavanoida i katehina u mliječnim i bijelim čokoladama, te u čokoladama za kuhanje proizvedenim od različitih proizvođača. Korištenjem Rancimat aparata odrediti utjecaj različitih vrsta čokolada na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja. Na osnovu dobivenih rezultata izvršena je usporedba između vodenih otopina različitih vrsta čokolada (mliječne, bijele i tamne) te usporedba između domaćih (Kraš, Kandit, Zvečevo) i inozemnih (Milka i Lindt) proizvođača čokolade. Rezultati su pokazali da su vodene otopine čokolada za kuhanje bogatije ukupnim fenolima od vodenih otopina mliječnih čokolada i posebno od vodenih otopina bijelih čokolada. Najveći udio ukupnih fenola u ispitanim uzorcima čokolada otpadao je na flavonoide. Zbog nepotpune topljivosti čokolade u vodi, vodeni medij nije optimalno rješenje za određivanje koncentracije ukupnih fenola u čokoladama. Uzorci mliječnih, bijelih i čokolada za kuhanje prema Rancimat metodi nisu utjecali na indukcijsko vrijeme suncokretovog ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija