Pregled bibliografske jedinice broj: 238620
Prilagodba proizvodnje goveđeg mesa uvjetima EU
Prilagodba proizvodnje goveđeg mesa uvjetima EU // Prilagodba hrvatskog govedarstva uvjetima Europske unije / Bulić, Vesna (ur.). - Zagreb : Hrvatski stočarski centar , 2004. / Bulić, Vesna (ur.).
Bizovačke Toplice, Hrvatska, 2004. str. 66-77 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 238620 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prilagodba proizvodnje goveđeg mesa uvjetima EU
(Adaptation of beef production to EU conditions)
Autori
Knežević, Mladen ; Perčulija, Goran ; Bošnjak, Krešimir ; Vranić, Marina ; Leto, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Prilagodba hrvatskog govedarstva uvjetima Europske unije / Bulić, Vesna (ur.). - Zagreb : Hrvatski stočarski centar , 2004.
/ Bulić, Vesna - , 2004, 66-77
Skup
Prvo savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj
Mjesto i datum
Bizovačke Toplice, Hrvatska, 25.11.2004. - 26.11.2004
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
sustav krava-tele; proizvodnja goveđeg mesa
(cow-calf system; beef productin)
Sažetak
U Republici Hrvatskoj goveđe meso se tradicionalno proizvodi od teladi krava koje služe prvenstveno za proizvodnju mlijeka (dominantno krave Simentalske pasmine i Holstein pasmine). Smanjenjem broja krava kao posljedice rata i negativnih trendova u govedarstvu Hrvatske, te u posljednje vrijeme sve naglašenijom specijalizacijom u proizvodnji kravljega mlijeka, dovedene su u pitanje tovne karakteristike i kvaliteta teladi za tov, ali isto tako i dostatan broj teladi za proizvodnju potrebnih količina goveđeg mesa. Za očekivati je da će se povećanjem proizvodnje mlijeka po kravi broj krava (a time i broj teladi) i dalje smanjivati. Deficit u broju teladi za tov u ovom se trenutku, rješava uvozom teladi upitne kvalitete. Ukoliko Republika Hrvatska do ulaska u Europsku uniju ne sredi vlastitu proizvodnju goveđeg mesa najmanje do razine samodostatnosti, biti će osuđena na trajni uvoz, unatoč izuzetno povoljnim agroekološkim uvjetima i raspoloživim sirovinskim resursima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0178060
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Goran Perčulija
(autor)
Marina Vranic
(autor)
Mladen Knežević
(autor)
Krešimir Bošnjak
(autor)
Josip Leto
(autor)