Pregled bibliografske jedinice broj: 238469
Stadij laktacije kao čimbenik proizvodnosti i kakvoće ovčjeg mlijeka
Stadij laktacije kao čimbenik proizvodnosti i kakvoće ovčjeg mlijeka // Zbornik radova/ 41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma, Opatija, 13.-17. veljače 2006. / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006. str. 643-644 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 238469 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stadij laktacije kao čimbenik proizvodnosti i kakvoće ovčjeg mlijeka
(Effect of stage of lactation on milk yield and ewe milk quality)
Autori
Prpić, Zvonimir ; Pavić, Vesna ; Mioč, Boro ; Antunac, Neven ; Samaržija, Dubravka ; Barać, Zdravko ; Vnučec, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova/ 41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma, Opatija, 13.-17. veljače 2006.
/ Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006, 643-644
Skup
41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2006. - 17.02.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
creska ovca; genotip; križanci; mlijeko; stadij laktacije
(Cres sheep; genotype; crossbreeds; milk; stage of lactation)
Sažetak
Svrha istraživanja bila je utvrditi utjecaj stadija laktacije na proizvodnju, kemijski sastav i fizikalne osobine mlijeka autohtone creske ovce i križanki s različitim krvnim udjelima creske ovce, avasija i istočnofrizijske ovce. Istraživanjem je utvrđen signifikantan utjecaj stadija laktacije i genotipa ovce na prosječnu dnevnu proizvodnju i analizirane pokazatelje kemijskog sastava mlijeka. Tijekom rane laktacije (prvih 60 dana) sadržaj suhe tvari, masti i proteina u mlijeku bio je signifikantno niži u odnosu na sredinu i kraj laktacije bez obzira na genotip ovce, dok su sadržaj laktoze i pH vrijednost mlijeka u ranoj laktaciji bili signifikantno viši u odnosu na ostali dio laktacije. U odnosu na križanke, čistokrvne creske ovce su tijekom cijele laktacije imale nižu mliječnost, ali bogatiji kemijski sastav mlijeka što je osobito važno za proizvodnju, prinos i kakvoću sira s obzirom da se većina proizvedenog ovčjeg mlijeka na otoku Cresu prerađuje u sir.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Zdravko Barać
(autor)
Ivan Vnučec
(autor)
Neven Antunac
(autor)
Vesna Pavić
(autor)
Zvonimir Prpić
(autor)
Dubravka Samaržija
(autor)
Boro Mioč
(autor)