Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 23551

MEĐUOVISNOST BROJA PADANJA, MALTOZNOG BROJA I AMILOGRAFSKIH OKAZATELJA KOD NEKIH HRVATSKIH SORTI PŠENICE


Ugarčić-Hardi, Žaneta; Koceva, Daliborka; Perić, Ljiljana
MEĐUOVISNOST BROJA PADANJA, MALTOZNOG BROJA I AMILOGRAFSKIH OKAZATELJA KOD NEKIH HRVATSKIH SORTI PŠENICE // Zbornik sažetaka 3. hrvatskog kongresa prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem, Zagreb, 1998. / Marić, Vladimir (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 23551 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
MEĐUOVISNOST BROJA PADANJA, MALTOZNOG BROJA I AMILOGRAFSKIH OKAZATELJA KOD NEKIH HRVATSKIH SORTI PŠENICE
(INTERDEPENDENCE OF FALLING NUMBER, MALTOSE NUMBER AND AMYLOGRAPHIC INDICATORS OF CERTAIN WHEAT CULTIVARS)

Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Koceva, Daliborka ; Perić, Ljiljana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 3. hrvatskog kongresa prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem, Zagreb, 1998. / Marić, Vladimir - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998

Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
broj padanja; maltozni broj; amilografski pokazatelji kakvoće brašna
(falling number; maltose number; amilographic indicators of flour quality)

Sažetak
Enzimatska razgradnja škroba u procesu pečenja kruha zavisi od stanja škrobnih zrnaca i amilolitičke aktivnosti brašna, odnosno od sposobnosti želatinizacije škroba. Promjene nastale tijekom procesa želatinizacije škroba uzrokuju i promjene viskoziteta suspenzije brašna. Određivanje viskoziteta vrši se najčešće pomoću amilografa i u novije vrijeme određivanjem broja padanja. Maltoznim brojem određuje se udio šećera u brašnu. U radu su ispitani uzorci nekih hrvatskih kultivara pšenice proizvedenih 1996/97. godine na području istočne Hrvatske. Maltozni broj određen je metodom po Rumsay-Ritter-u, broj padanja metodom po Hakberg-u i viskozitet suspenzije brašna Brabenderovim amilografom. Rezultati mjerenja uspoređeni su međusobno, a utvrđene su i korelacij eizmeđu pojedinih pokazatelja kakvoće.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Ugarčić-Hardi, Žaneta; Koceva, Daliborka; Perić, Ljiljana
MEĐUOVISNOST BROJA PADANJA, MALTOZNOG BROJA I AMILOGRAFSKIH OKAZATELJA KOD NEKIH HRVATSKIH SORTI PŠENICE // Zbornik sažetaka 3. hrvatskog kongresa prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem, Zagreb, 1998. / Marić, Vladimir (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Ugarčić-Hardi, Ž., Koceva, D. & Perić, L. (1998) MEĐUOVISNOST BROJA PADANJA, MALTOZNOG BROJA I AMILOGRAFSKIH OKAZATELJA KOD NEKIH HRVATSKIH SORTI PŠENICE. U: Marić, V. (ur.)Zbornik sažetaka 3. hrvatskog kongresa prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem, Zagreb, 1998..
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Koceva, Daliborka and Peri\'{c}, Ljiljana}, editor = {Mari\'{c}, V.}, year = {1998}, pages = {47}, keywords = {broj padanja, maltozni broj, amilografski pokazatelji kakvo\'{c}e bra\v{s}na}, title = {ME\DJUOVISNOST BROJA PADANJA, MALTOZNOG BROJA I AMILOGRAFSKIH OKAZATELJA KOD NEKIH HRVATSKIH SORTI P\v{S}ENICE}, keyword = {broj padanja, maltozni broj, amilografski pokazatelji kakvo\'{c}e bra\v{s}na}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Koceva, Daliborka and Peri\'{c}, Ljiljana}, editor = {Mari\'{c}, V.}, year = {1998}, pages = {47}, keywords = {falling number, maltose number, amilographic indicators of flour quality}, title = {INTERDEPENDENCE OF FALLING NUMBER, MALTOSE NUMBER AND AMYLOGRAPHIC INDICATORS OF CERTAIN WHEAT CULTIVARS}, keyword = {falling number, maltose number, amilographic indicators of flour quality}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font