Pregled bibliografske jedinice broj: 23551
MEĐUOVISNOST BROJA PADANJA, MALTOZNOG BROJA I AMILOGRAFSKIH OKAZATELJA KOD NEKIH HRVATSKIH SORTI PŠENICE
MEĐUOVISNOST BROJA PADANJA, MALTOZNOG BROJA I AMILOGRAFSKIH OKAZATELJA KOD NEKIH HRVATSKIH SORTI PŠENICE // Zbornik sažetaka 3. hrvatskog kongresa prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem, Zagreb, 1998. / Marić, Vladimir (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 23551 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
MEĐUOVISNOST BROJA PADANJA, MALTOZNOG BROJA I AMILOGRAFSKIH OKAZATELJA KOD NEKIH HRVATSKIH SORTI PŠENICE
(INTERDEPENDENCE OF FALLING NUMBER, MALTOSE NUMBER AND AMYLOGRAPHIC INDICATORS OF CERTAIN WHEAT CULTIVARS)
Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Koceva, Daliborka ; Perić, Ljiljana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 3. hrvatskog kongresa prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem, Zagreb, 1998.
/ Marić, Vladimir - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998
Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
broj padanja; maltozni broj; amilografski pokazatelji kakvoće brašna
(falling number; maltose number; amilographic indicators of flour quality)
Sažetak
Enzimatska razgradnja škroba u procesu pečenja kruha zavisi od stanja škrobnih zrnaca i amilolitičke aktivnosti brašna, odnosno od sposobnosti želatinizacije škroba. Promjene nastale tijekom procesa želatinizacije škroba uzrokuju i promjene viskoziteta suspenzije brašna. Određivanje viskoziteta vrši se najčešće pomoću amilografa i u novije vrijeme određivanjem broja padanja. Maltoznim brojem određuje se udio šećera u brašnu. U radu su ispitani uzorci nekih hrvatskih kultivara pšenice proizvedenih 1996/97. godine na području istočne Hrvatske. Maltozni broj određen je metodom po Rumsay-Ritter-u, broj padanja metodom po Hakberg-u i viskozitet suspenzije brašna Brabenderovim amilografom. Rezultati mjerenja uspoređeni su međusobno, a utvrđene su i korelacij eizmeđu pojedinih pokazatelja kakvoće.
Izvorni jezik
Hrvatski