Pregled bibliografske jedinice broj: 232643
Prehrana u zlatnim godinama
Prehrana u zlatnim godinama. Zagreb: Hrvatsko Društvo za osteoporozu, 2005 (prirucnik)
CROSBI ID: 232643 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana u zlatnim godinama
(Nutrition in golden years)
Autori
Colić Barić, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, strucna
Izdavač
Hrvatsko Društvo za osteoporozu
Grad
Zagreb
Godina
2005
Stranica
28
ISBN
953-97561-4-6
Ključne riječi
prehrana; starije osobe; kronične nezarazne bolesti
(nutrition; elderly; non-communicable diseases)
Sažetak
Broj ljudi starijih od 50 godina povećava se u razvijenim zemljama iz godine u godinu. Umnogome zdraviji način život određuje starenje više nego same godine, iako fiziološko starenje nastaje zbog velikih promjena u organizmu tijekom godina. Prehrana i aktivnost imaju utjecaja na biološko starenje, iako tijekom starenja dolazi do mnogih promjena u ljudskom tijelu (sastav tijela, energetske potrebe, gubitak koštane mase, promjene osjetila okusa, imunosni sustav, gubitak zubi, probava). Nakon 50. godine života potrebno je osobito obratiti pozornost na određene hranjive tvari (bjelančevine, kalcij, vitamin D, vitamin C, željezo, vitamin A, folat, vitamin B6, vitamin B12, cink i vodu). Kada zdravlje i način života ograniče odabir hrane, ili kad obroci i ljekovi trebaju biti pažljivo dozirani, tada unos dovoljne količine hrane može biti problematičan.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058028
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Colić-Barić
(autor)