Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 22961

Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva mliječnih deserata


Herceg, Zoran
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva mliječnih deserata, 1997., magistarski rad, PREHRAMBENO-BIOTEHNOLOŠKI FAKULTET, Zagreb


CROSBI ID: 22961 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva mliječnih deserata
(Influence of hydrocolloids on the rheological properties of dairy desserts)

Autori
Herceg, Zoran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
PREHRAMBENO-BIOTEHNOLOŠKI FAKULTET

Mjesto
Zagreb

Datum
19.12

Godina
1997

Stranica
114

Mentor
Hegedušić, Vesna

Ključne riječi
reologija; hidrokoloidi; proteini sirutke; smrzavanje
(rheological properties; hydrocolloids; whey protein solutions; freezing)

Sažetak
Hidrokoloidi, makromolekularni spojevi uglavnom iz grupe ugljikohidrata dodaju se pojedinim prehrambenim proizvodima u svrhu postizanja određenih reoloških svojstava, sprečavanja sinereze, povećanja viskoznosti i stabilnosti. Pri tome njihovo djelovanje može biti ovisno o vrsti i upotrebljenoj koncentraciji, temperaturi, tehnološkim uvjetima proizvodnje, udjelu suhe tvari, kemijskom sastavu itd. Dodani u različitim kombinacijama i u različitim fazama proizvodnje njihovo djelovanje može biti različitog intenziteta i konačnog učinka. U ovom radu ispitivan je utjecaj nekoliko hidrokoloida na bazi karboksimetilceluloze na reološka svojstva modelnih otopina na bazi sirutke odnosno sirutkinih proteina, te saharoze, sorbitola i laktoze. Mjerenja su provedena pomoću rotacionog reometra Brookfield DV-II pri temperaturi od 20 C. Rezultati ispitivanja su pokazali da svi ispitivani sustavi imaju nenewtonski karakter te da ovisno o sastavu modelnih otopina te udjelu hidrokoloida pokazuju pseudoplastična ili dilatantna svojstva. Svi hidrokoloidi, a posebno YO-EH, DIKO, HVEP, značajno su utjecali na povečanje viskoznosti ispitivanih otopina. Proces smrzavanja nije imao značajnijeg utjecaja na viskoznost modelnih otopina pripremljenih s vodom, međutim modelne otopine pripremljene sa sirutkom imale su nakon smrzavanja veću viskoznost. Rezultati provedene analize varijance pokazali su da svi ispitivani izvori varijacija ( sastav modelne otopine, udio hidrokoloida, vrsta hidrokoloida i proces smrzavanja) inaju znakovit utjecaj na reološke parametre.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058408

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zoran Herceg (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Herceg, Zoran
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva mliječnih deserata, 1997., magistarski rad, PREHRAMBENO-BIOTEHNOLOŠKI FAKULTET, Zagreb
Herceg, Z. (1997) 'Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva mliječnih deserata', magistarski rad, PREHRAMBENO-BIOTEHNOLOŠKI FAKULTET, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Herceg, Zoran}, year = {1997}, pages = {114}, keywords = {reologija, hidrokoloidi, proteini sirutke, smrzavanje}, title = {Utjecaj hidrokoloida na reolo\v{s}ka svojstva mlije\v{c}nih deserata}, keyword = {reologija, hidrokoloidi, proteini sirutke, smrzavanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Herceg, Zoran}, year = {1997}, pages = {114}, keywords = {rheological properties, hydrocolloids, whey protein solutions, freezing}, title = {Influence of hydrocolloids on the rheological properties of dairy desserts}, keyword = {rheological properties, hydrocolloids, whey protein solutions, freezing}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font