Pregled bibliografske jedinice broj: 22961
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva mliječnih deserata
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva mliječnih deserata, 1997., magistarski rad, PREHRAMBENO-BIOTEHNOLOŠKI FAKULTET, Zagreb
CROSBI ID: 22961 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva mliječnih deserata
(Influence of hydrocolloids on the rheological properties of dairy desserts)
Autori
Herceg, Zoran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
PREHRAMBENO-BIOTEHNOLOŠKI FAKULTET
Mjesto
Zagreb
Datum
19.12
Godina
1997
Stranica
114
Mentor
Hegedušić, Vesna
Ključne riječi
reologija; hidrokoloidi; proteini sirutke; smrzavanje
(rheological properties; hydrocolloids; whey protein solutions; freezing)
Sažetak
Hidrokoloidi, makromolekularni spojevi uglavnom iz grupe ugljikohidrata dodaju se pojedinim prehrambenim proizvodima u svrhu postizanja određenih reoloških svojstava, sprečavanja sinereze, povećanja viskoznosti i stabilnosti.
Pri tome njihovo djelovanje može biti ovisno o vrsti i upotrebljenoj koncentraciji, temperaturi, tehnološkim uvjetima proizvodnje, udjelu suhe tvari, kemijskom sastavu itd. Dodani u različitim kombinacijama i u različitim fazama proizvodnje njihovo djelovanje može biti različitog intenziteta i konačnog učinka.
U ovom radu ispitivan je utjecaj nekoliko hidrokoloida na bazi karboksimetilceluloze na reološka svojstva modelnih otopina na bazi sirutke odnosno sirutkinih proteina, te saharoze, sorbitola i laktoze. Mjerenja su provedena pomoću rotacionog reometra Brookfield DV-II pri temperaturi od 20 C.
Rezultati ispitivanja su pokazali da svi ispitivani sustavi imaju nenewtonski karakter te da ovisno o sastavu modelnih otopina te udjelu hidrokoloida pokazuju pseudoplastična ili dilatantna svojstva. Svi hidrokoloidi, a posebno YO-EH, DIKO, HVEP, značajno su utjecali na povečanje viskoznosti ispitivanih otopina.
Proces smrzavanja nije imao značajnijeg utjecaja na viskoznost modelnih otopina pripremljenih s vodom, međutim modelne otopine pripremljene sa sirutkom imale su nakon smrzavanja veću viskoznost.
Rezultati provedene analize varijance pokazali su da svi ispitivani izvori varijacija ( sastav modelne otopine, udio hidrokoloida, vrsta hidrokoloida i proces smrzavanja) inaju znakovit utjecaj na reološke parametre.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA