Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 22885

Reološka svojstava modelnih otopina prije i poslije smrzavanja


Herceg, Zoran; Hegedušić, Vesna; Rimac, Suzana
Reološka svojstava modelnih otopina prije i poslije smrzavanja // 9. Ružičkini dani / Bošnjak, M. ; Janović, Z. ; Vasić-Rački, Đ. (ur.).
Vukovar: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1998. str. 37-37 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 22885 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reološka svojstava modelnih otopina prije i poslije smrzavanja
(Rheological properties of model solutions before and after freezing)

Autori
Herceg, Zoran ; Hegedušić, Vesna ; Rimac, Suzana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
9. Ružičkini dani / Bošnjak, M. ; Janović, Z. ; Vasić-Rački, Đ. - Vukovar : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1998, 37-37

Skup
9. Ružičkini dani

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 18.06.1998. - 19.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Reološka svojstva; hidrokoloidi; modelne otopine; ultrafiltrirana sirutka
(Rheological properties; hydrocolloids; model solutions; ultrafiltered whey)

Sažetak
Hidrokoloidi, makromolekularni spojevi uglavnom iz grupe ugljikohidrata dodaju se pojedinim prehrambenim proizvodima u svrhu postizanja određenih reoloških svojstava, sprečavanja sinereze, povećanja viskoznosti i stabilnosti. U ovom radu ispitivan je utjecaj nekoliko hidrokoloida na bazi karboksimetilceluloze na reološka svojstva modelnih otopina na bazi sirutke odnosno sirutkinih proteina, te saharoze, sorbitola i laktoze. Mjerenja su provedena pomoću rotacionog reometra Brookfield DV-II pri temperaturi od 20 C. Rezultati ispitivanja su pokazali da svi ispitivani sustavi imaju nenewtonski karakter te da ovisno o sastavu modelnih otopina te udjelu hidrokoloida pokazuju pseudoplastična ili dilatantna svojstva. Svi hidrokoloidi, a posebno YO-EH, značajno su utjecali na povečanje viskoznosti ispitivanih otopina. Proces smrzavanja nije imao značajnijeg utjecaja na viskoznost modelnih otopina pripremljenih s vodom, međutim modelne otopine pripremljene sa sirutkom imale su nakon smrzavanja veću viskoznost. Rezultati provedene analize varijance pokazali su da svi ispitivani izvori varijacija ( sastav modelne otopine, udio hidrokoloida, vrsta hidrokoloida i proces smrzavanja) inaju znakovit utjecaj na reološke parametre.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058408

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Suzana Rimac Brnčić (autor)

Avatar Url Vesna Lelas (autor)

Avatar Url Zoran Herceg (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Herceg, Zoran; Hegedušić, Vesna; Rimac, Suzana
Reološka svojstava modelnih otopina prije i poslije smrzavanja // 9. Ružičkini dani / Bošnjak, M. ; Janović, Z. ; Vasić-Rački, Đ. (ur.).
Vukovar: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1998. str. 37-37 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Herceg, Z., Hegedušić, V. & Rimac, S. (1998) Reološka svojstava modelnih otopina prije i poslije smrzavanja. U: Bošnjak, M., Janović, Z. & Vasić-Rački, Đ. (ur.)9. Ružičkini dani.
@article{article, author = {Herceg, Zoran and Hegedu\v{s}i\'{c}, Vesna and Rimac, Suzana}, year = {1998}, pages = {37-37}, keywords = {Reolo\v{s}ka svojstva, hidrokoloidi, modelne otopine, ultrafiltrirana sirutka}, title = {Reolo\v{s}ka svojstava modelnih otopina prije i poslije smrzavanja}, keyword = {Reolo\v{s}ka svojstva, hidrokoloidi, modelne otopine, ultrafiltrirana sirutka}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Herceg, Zoran and Hegedu\v{s}i\'{c}, Vesna and Rimac, Suzana}, year = {1998}, pages = {37-37}, keywords = {Rheological properties, hydrocolloids, model solutions, ultrafiltered whey}, title = {Rheological properties of model solutions before and after freezing}, keyword = {Rheological properties, hydrocolloids, model solutions, ultrafiltered whey}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font