Pregled bibliografske jedinice broj: 22885
Reološka svojstava modelnih otopina prije i poslije smrzavanja
Reološka svojstava modelnih otopina prije i poslije smrzavanja // 9. Ružičkini dani / Bošnjak, M. ; Janović, Z. ; Vasić-Rački, Đ. (ur.).
Vukovar: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1998. str. 37-37 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 22885 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Reološka svojstava modelnih otopina prije i poslije smrzavanja
(Rheological properties of model solutions before and after freezing)
Autori
Herceg, Zoran ; Hegedušić, Vesna ; Rimac, Suzana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
9. Ružičkini dani
/ Bošnjak, M. ; Janović, Z. ; Vasić-Rački, Đ. - Vukovar : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1998, 37-37
Skup
9. Ružičkini dani
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 18.06.1998. - 19.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Reološka svojstva; hidrokoloidi; modelne otopine; ultrafiltrirana sirutka
(Rheological properties; hydrocolloids; model solutions; ultrafiltered whey)
Sažetak
Hidrokoloidi, makromolekularni spojevi uglavnom iz grupe ugljikohidrata dodaju se pojedinim prehrambenim proizvodima u svrhu postizanja određenih reoloških svojstava, sprečavanja sinereze, povećanja viskoznosti i stabilnosti. U ovom radu ispitivan je utjecaj nekoliko hidrokoloida na bazi karboksimetilceluloze na reološka svojstva modelnih otopina na bazi sirutke odnosno sirutkinih proteina, te saharoze, sorbitola i laktoze. Mjerenja su provedena pomoću rotacionog reometra Brookfield DV-II pri temperaturi od 20 C. Rezultati ispitivanja su pokazali da svi ispitivani sustavi imaju nenewtonski karakter te da ovisno o sastavu modelnih otopina te udjelu hidrokoloida pokazuju pseudoplastična ili dilatantna svojstva. Svi hidrokoloidi, a posebno YO-EH, značajno su utjecali na povečanje viskoznosti ispitivanih otopina. Proces smrzavanja nije imao značajnijeg utjecaja na viskoznost modelnih otopina pripremljenih s vodom, međutim modelne otopine pripremljene sa sirutkom imale su nakon smrzavanja veću viskoznost. Rezultati provedene analize varijance pokazali su da svi ispitivani izvori varijacija ( sastav modelne otopine, udio hidrokoloida, vrsta hidrokoloida i proces smrzavanja) inaju znakovit utjecaj na reološke parametre.
Izvorni jezik
Hrvatski