Pregled bibliografske jedinice broj: 227582
Najčešći ozimi korovi strnih žitarica
Najčešći ozimi korovi strnih žitarica // Gospodarski list, 160 (2002), 19; 35-38 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
CROSBI ID: 227582 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Najčešći ozimi korovi strnih žitarica
(The most comon weeds in winter wheat)
Autori
Barić, Klara
Izvornik
Gospodarski list (0350-3100) 160
(2002), 19;
35-38
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
ozime žitarice; najčešći korovi
(winter cereals; the comon weeds)
Sažetak
Po procjenama stručnjaka oko 250 korovnih vrsta nanosi ekonomski značajne štete poljoprivrednoj proizvodnji svijeta. Ovisno o tome za koga je podjela namjenjena, sve korovne vrste možemo razvrstati na više različitih načina. Podjela korova na proljetne, ljetne i ozime naravno obuhvaća čitav niz prijelaznih skupina kao što su proljetno-ljetni, ljetno-jesenski ili ozimo proljetni korovi. Ako se preciznije želi opisati vrijeme nicanja još im se dodaje i prefiks « ; ; ; rano» ; ; ; ili « ; ; ; kasno» ; ; ; (rano proljetni odnosno kasno proljetni korovi i sl.). Ovom prilikom zadržat ćemo se na ozimim odnosno ozimo-proljetnim korovima. Jedna od brojnih definicija koje nastoje definirati pojam korov kaže: « ; ; ; korov je pratitelj kulture» ; ; ; . Ova definicija objašnjava pojam « ; ; ; korovi kultura gustog sklopa» ; ; ; . Svi edafsko-klimatski činitelji koji pogoduju uzgoju kulture pogoduju i razvoju korova. Naime, rijetko kada će svima dobro poznata korovna vrsta Ambrosia artemisiifolia (limundžik, partizanka) nicati u pšenici (osim ako je pšenica vrlo rijetkog sklopa).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA