Pregled bibliografske jedinice broj: 226448
Autohtoni (tradicionalni) paški sir
Autohtoni (tradicionalni) paški sir, 2004. (elaborat/studija).
CROSBI ID: 226448 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Autohtoni (tradicionalni) paški sir
(Artisanal Paški cheese)
Autori
Samaržija, Dubravka ; Antunac, Neven ; Havranek, Jasmina ; Pecina, Marija ; Mioč, Boro ; Pavić, Vesna: Barač, Zdravko
Izvornik
Agronomski fakultet, Zagreb
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat/studija
Godina
2004
Ključne riječi
Propisi EU ; nacionalni propisi ; zaštita izvornosti sira ; paški sir
(national and EUEuropean Community Regulation ; PDO protection of Paški cheeses)
Sažetak
Kriteriji za dobivanje oznaka kvalitete sira: izvornosti (PDO), zemljopisnog podrijetla (PGI) ili garantiranog tradicijskog specijaliteta (TSG), čija je kvaliteta isključivo rezultat zajedničkog djelovanja čovjeka i prirode određene regije, definirani su Propisom EU No. 2081/92 i No. 1804/99. Usvojenim Zakonom o oznakama zemljopisnog podrijetla proizvoda i usluga (N.N. 78/1999. od 23.7. 1999.) Hrvatska je prihvatila jednake kriterije zaštite. Istovremeno, Propis nije u suprotnosti s zakonom o intelektualnom vlasništvu i s TRIPS sporazumom iz 1994. godine (Dokument: IP/02/422, 2002.). Zaštita i poticanje proizvodnje autohtonih sireva na tradicionalan način, posljedica je nove agrikulturne politike EU. Takovom politikom nastoji se proširiti trgovinska razmjena i smanjiti zalihe industrijski proizvedenih mliječnih proizvoda, zaštititi proizvod od nestajanja i imitacija i pomoći potrošaču u prepoznavanju specifičnog karaktera proizvoda. Istovremeno, želi se stimulirati određeni vid ekstenzivne poljoprivredne proizvodnje koja pridonosi očuvanju okoliša, zaštiti biološke raznolikosti i zaštiti ruralnih područja. Premda autohtono sirarstvo u Hrvatskoj ima dugu i bogatu tradiciju, na nacionalnoj i europskoj razini do 2003. godine nije zaštićen niti jedan tradicionalno proizvedeni sir. Na osnovu rezultata sustavnih trogodišnjih istraživanja proizvodnih osobina paške ovce, kvalitete mlijeka i sira provedenih na otoku Pagu, predlažemo na usvajanje uvjete i kriterije proizvodnje tradicionalnog paškog sira, a u cilju dobivanja oznake izvornosti. Financijska sredstva za provedbu istraživanja osiguralo je Ministarstvo znanosti i tehnologije Republike Hrvatske kroz ugovorene znanstveno-istraživačke projekte "Okus i tekstura tradicionalnog paškog sira" (2002-), "Fiziološka granica broja somatskih stanica kao indikator subkliničkog mastitisa u ovaca" (2002-) i "Primjena biometrike u agronomskim istraživanjima" (2002-). Provedbu tih istraživanja financijski je potpomogla i Zadarska županija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marija Pecina
(autor)
Neven Antunac
(autor)
Vesna Pavić
(autor)
Jasmina Havranek
(autor)
Dubravka Samaržija
(autor)
Boro Mioč
(autor)