Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 226448

Autohtoni (tradicionalni) paški sir


Samaržija, Dubravka; Antunac, Neven; Havranek, Jasmina; Pecina, Marija; Mioč, Boro; Pavić, Vesna: Barač, Zdravko
Autohtoni (tradicionalni) paški sir, 2004. (elaborat/studija).


CROSBI ID: 226448 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Autohtoni (tradicionalni) paški sir
(Artisanal Paški cheese)

Autori
Samaržija, Dubravka ; Antunac, Neven ; Havranek, Jasmina ; Pecina, Marija ; Mioč, Boro ; Pavić, Vesna: Barač, Zdravko

Izvornik
Agronomski fakultet, Zagreb

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat/studija

Godina
2004

Ključne riječi
Propisi EU ; nacionalni propisi ; zaštita izvornosti sira ; paški sir
(national and EUEuropean Community Regulation ; PDO protection of Paški cheeses)

Sažetak
Kriteriji za dobivanje oznaka kvalitete sira: izvornosti (PDO), zemljopisnog podrijetla (PGI) ili garantiranog tradicijskog specijaliteta (TSG), čija je kvaliteta isključivo rezultat zajedničkog djelovanja čovjeka i prirode određene regije, definirani su Propisom EU No. 2081/92 i No. 1804/99. Usvojenim Zakonom o oznakama zemljopisnog podrijetla proizvoda i usluga (N.N. 78/1999. od 23.7. 1999.) Hrvatska je prihvatila jednake kriterije zaštite. Istovremeno, Propis nije u suprotnosti s zakonom o intelektualnom vlasništvu i s TRIPS sporazumom iz 1994. godine (Dokument: IP/02/422, 2002.). Zaštita i poticanje proizvodnje autohtonih sireva na tradicionalan način, posljedica je nove agrikulturne politike EU. Takovom politikom nastoji se proširiti trgovinska razmjena i smanjiti zalihe industrijski proizvedenih mliječnih proizvoda, zaštititi proizvod od nestajanja i imitacija i pomoći potrošaču u prepoznavanju specifičnog karaktera proizvoda. Istovremeno, želi se stimulirati određeni vid ekstenzivne poljoprivredne proizvodnje koja pridonosi očuvanju okoliša, zaštiti biološke raznolikosti i zaštiti ruralnih područja. Premda autohtono sirarstvo u Hrvatskoj ima dugu i bogatu tradiciju, na nacionalnoj i europskoj razini do 2003. godine nije zaštićen niti jedan tradicionalno proizvedeni sir. Na osnovu rezultata sustavnih trogodišnjih istraživanja proizvodnih osobina paške ovce, kvalitete mlijeka i sira provedenih na otoku Pagu, predlažemo na usvajanje uvjete i kriterije proizvodnje tradicionalnog paškog sira, a u cilju dobivanja oznake izvornosti. Financijska sredstva za provedbu istraživanja osiguralo je Ministarstvo znanosti i tehnologije Republike Hrvatske kroz ugovorene znanstveno-istraživačke projekte "Okus i tekstura tradicionalnog paškog sira" (2002-), "Fiziološka granica broja somatskih stanica kao indikator subkliničkog mastitisa u ovaca" (2002-) i "Primjena biometrike u agronomskim istraživanjima" (2002-). Provedbu tih istraživanja financijski je potpomogla i Zadarska županija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Samaržija, Dubravka; Antunac, Neven; Havranek, Jasmina; Pecina, Marija; Mioč, Boro; Pavić, Vesna: Barač, Zdravko
Autohtoni (tradicionalni) paški sir, 2004. (elaborat/studija).
Samaržija, D., Antunac, N., Havranek, J., Pecina, M., Mioč, B. & Pavić, Vesna: Barač, Zdravko (2004) Autohtoni (tradicionalni) paški sir. Agronomski fakultet, Zagreb. Elaborat/studija.
@unknown{unknown, author = {Samar\v{z}ija, Dubravka and Antunac, Neven and Havranek, Jasmina and Pecina, Marija and Mio\v{c}, Boro}, year = {2004}, keywords = {Propisi EU, nacionalni propisi, za\v{s}tita izvornosti sira, pa\v{s}ki sir}, title = {Autohtoni (tradicionalni) pa\v{s}ki sir}, keyword = {Propisi EU, nacionalni propisi, za\v{s}tita izvornosti sira, pa\v{s}ki sir} }
@unknown{unknown, author = {Samar\v{z}ija, Dubravka and Antunac, Neven and Havranek, Jasmina and Pecina, Marija and Mio\v{c}, Boro}, year = {2004}, keywords = {national and EUEuropean Community Regulation, PDO protection of Pa\v{s}ki cheeses}, title = {Artisanal Pa\v{s}ki cheese}, keyword = {national and EUEuropean Community Regulation, PDO protection of Pa\v{s}ki cheeses} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font