Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 226398

Omjer vlažnog glutena i ukupnih bjelančevina kao karakteristika genotipa


Šimić, Gordana; Horvat, Daniela; Jurković, Zorica; Drezner, Georg; Novoselović, Dario; Dvojković, Krešimir
Omjer vlažnog glutena i ukupnih bjelančevina kao karakteristika genotipa // Book of abstracts. 3rd international congress Flour-Bread 2005.
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 226398 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Omjer vlažnog glutena i ukupnih bjelančevina kao karakteristika genotipa
(The ratio of wet gluten content to total protein as genotype characteristic)

Autori
Šimić, Gordana ; Horvat, Daniela ; Jurković, Zorica ; Drezner, Georg ; Novoselović, Dario ; Dvojković, Krešimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts. 3rd international congress Flour-Bread 2005. / - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005

Skup
3rd International Congress Flour-Bread 2005.

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.2005. - 29.10.2005

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pšenica; bjelančevine; vlažni ljepak; udjel WG/P; gluten indeks
(wheat; protein; wet gluten; ratio WG/P; gluten index)

Sažetak
Funkcionalna svojstva brašna prvenstveno ovise o količini i kakvoći bjelančevina glutena. Vlažni gluten je često traženi parametar kod određivanja namjenske kakvoće brašna. Količina vlažnog glutena ovisi o količini bjelančevina u zrnu, koja je pod značajnim utjecajem okoline. Međutim, u određivanju kakvoće glutena dominantnu ulogu ima utjecaj genotipa. Određivanje vlažnog glutena na uređaju Glutomatic 2200, Perten omogućuje kvantitativnu i kvalitativnu procjenu bjelančevina glutena. Cilj rada bio je ispitati u kojoj mjeri je omjer vlažnog glutena i ukupnih bjelančevina (VG/P), kao mjera producirane količine glutena po jedinici ukupnih bjelančevina, karakteristika genotipa. U radu su analizirani najznajčajniji kultivari ozime pšenice Poljoprivrednog instituta Osijek. Rezultati pokazuju da omjer VG/P varira u širokom rasponu ovisno o genotipu. Kultivari s jakim glutenom (GI>90), Srpanjka, Ana i Demetra, imali su prosječan omjer VG/P od 2, 27 do 2, 43, za razliku od kultivara sa optimalnim gluten indeksom (75 do 90), S. Žitarke, Barbare, Žitarke i Golubice čiji je prosječan omjer VG/P iznosio od 2, 73 do 3, 01.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0073002
0073001
0073009

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Šimić, Gordana; Horvat, Daniela; Jurković, Zorica; Drezner, Georg; Novoselović, Dario; Dvojković, Krešimir
Omjer vlažnog glutena i ukupnih bjelančevina kao karakteristika genotipa // Book of abstracts. 3rd international congress Flour-Bread 2005.
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Šimić, G., Horvat, D., Jurković, Z., Drezner, G., Novoselović, D. & Dvojković, K. (2005) Omjer vlažnog glutena i ukupnih bjelančevina kao karakteristika genotipa. U: Book of abstracts. 3rd international congress Flour-Bread 2005..
@article{article, author = {\v{S}imi\'{c}, Gordana and Horvat, Daniela and Jurkovi\'{c}, Zorica and Drezner, Georg and Novoselovi\'{c}, Dario and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir}, year = {2005}, pages = {65}, keywords = {p\v{s}enica, bjelan\v{c}evine, vla\v{z}ni ljepak, udjel WG/P, gluten indeks}, title = {Omjer vla\v{z}nog glutena i ukupnih bjelan\v{c}evina kao karakteristika genotipa}, keyword = {p\v{s}enica, bjelan\v{c}evine, vla\v{z}ni ljepak, udjel WG/P, gluten indeks}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}imi\'{c}, Gordana and Horvat, Daniela and Jurkovi\'{c}, Zorica and Drezner, Georg and Novoselovi\'{c}, Dario and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir}, year = {2005}, pages = {65}, keywords = {wheat, protein, wet gluten, ratio WG/P, gluten index}, title = {The ratio of wet gluten content to total protein as genotype characteristic}, keyword = {wheat, protein, wet gluten, ratio WG/P, gluten index}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font