Pregled bibliografske jedinice broj: 226398
Omjer vlažnog glutena i ukupnih bjelančevina kao karakteristika genotipa
Omjer vlažnog glutena i ukupnih bjelančevina kao karakteristika genotipa // Book of abstracts. 3rd international congress Flour-Bread 2005.
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 226398 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Omjer vlažnog glutena i ukupnih bjelančevina kao karakteristika genotipa
(The ratio of wet gluten content to total protein as genotype characteristic)
Autori
Šimić, Gordana ; Horvat, Daniela ; Jurković, Zorica ; Drezner, Georg ; Novoselović, Dario ; Dvojković, Krešimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstracts. 3rd international congress Flour-Bread 2005.
/ - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005
Skup
3rd International Congress Flour-Bread 2005.
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.2005. - 29.10.2005
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pšenica; bjelančevine; vlažni ljepak; udjel WG/P; gluten indeks
(wheat; protein; wet gluten; ratio WG/P; gluten index)
Sažetak
Funkcionalna svojstva brašna prvenstveno ovise o količini i kakvoći bjelančevina glutena. Vlažni gluten je često traženi parametar kod određivanja namjenske kakvoće brašna. Količina vlažnog glutena ovisi o količini bjelančevina u zrnu, koja je pod značajnim utjecajem okoline. Međutim, u određivanju kakvoće glutena dominantnu ulogu ima utjecaj genotipa. Određivanje vlažnog glutena na uređaju Glutomatic 2200, Perten omogućuje kvantitativnu i kvalitativnu procjenu bjelančevina glutena. Cilj rada bio je ispitati u kojoj mjeri je omjer vlažnog glutena i ukupnih bjelančevina (VG/P), kao mjera producirane količine glutena po jedinici ukupnih bjelančevina, karakteristika genotipa. U radu su analizirani najznajčajniji kultivari ozime pšenice Poljoprivrednog instituta Osijek. Rezultati pokazuju da omjer VG/P varira u širokom rasponu ovisno o genotipu. Kultivari s jakim glutenom (GI>90), Srpanjka, Ana i Demetra, imali su prosječan omjer VG/P od 2, 27 do 2, 43, za razliku od kultivara sa optimalnim gluten indeksom (75 do 90), S. Žitarke, Barbare, Žitarke i Golubice čiji je prosječan omjer VG/P iznosio od 2, 73 do 3, 01.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Daniela Horvat
(autor)
Zorica Jurković
(autor)
Dario Novoselović
(autor)
Gordana Šimić
(autor)
Krešimir Dvojković
(autor)
Georg Drezner
(autor)