Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 226387

Utjecaj hranidbe na komercijalnu proizvodnju golubova za meso


Pavičić, Željko; Vučemilo, Marija; Tofant, Alenka; Hađina, Suzana; Matković, Kristina
Utjecaj hranidbe na komercijalnu proizvodnju golubova za meso // Krmiva, 44 (2002), 5; 233-236 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 226387 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hranidbe na komercijalnu proizvodnju golubova za meso
(Influence of the feeding process on the pigeon meat commercial production)

Autori
Pavičić, Željko ; Vučemilo, Marija ; Tofant, Alenka ; Hađina, Suzana ; Matković, Kristina

Izvornik
Krmiva (0023-4850) 44 (2002), 5; 233-236

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
komercijalne pasmine golubova; tov; peletirana hrana; dnevni prirast; utrošak hrane.
(commercial pigeon breeds; pellets; daily gain; food intake per gain unit)

Sažetak
Istraživanje je provedeno tijekom ljeta na 20 pari golubova komercijalnih pasmina king i teksan radi utvrđivanja dnevnog prirasta na njihovom podmladku i utroška hrane po jedinici prirasta. Roditeljski parovi su bili smješteni u zatvorenom golubinjaku, koji je bio opremljen boksevima 80 x 80 x 80 cm, pri čemu je svaki boks sadržavao gipsano gnijezdo i posudicu za hranu. Roditelji su do 14. dana sjedenja na jajima hranjeni mješavinom zrnevlja žitarica i leguminoza, u kojoj je udio sirovih bjelančevina bio 14 posto. Nakon toga, pa sve do 27. dana kad je uslijedilo odbiće, hranjeni su peletiranom hranom u kojoj je udio sirovih bjelančevina bio 17 posto. Tijekom istraživanja od valjenja do odbića svakodnevno je obavljano kontrolno vaganje mladunaca i utrošak hrane po mladuncu. Prema dobivenim rezultatima najveće prosječno dnevno povećanje tjelesne mase od 49 grama zabilježeno je 12. - 13. dana, a od trećeg tjedna do odbića prosječni prinosi tjelesne mase su se znatno počeli smanjivati. Mladunci su na kraju tova prosječno težili 509 grama, što je odgovarajuća tjelesna masa za klaoničku obradu. Najniža potrošnja hrane tijekom tova po mladuncu iznosila je 3.56 kg, a najviša 4.28 kg, što je inače u optimalnim granicama pri hranidbi komercijalnih pasmina golubova za proizvodnju mesa. Ukupna prosječna potrošnja hrane po mladuncu tijekom tova iznosila je 3, 93 g što je niža vrijednost od obavljenih sličnih istraživanja u svijetu. Prema dobivenim rezultatima može se zaključiti da je i u našoj zemlji moguće proizvoditi golublje meso uz uvjet da se tovnim pasminama golubova osiguraju optimalni uvjeti držanja i odgovarajuća hranidba. Stoga bi u budućnosti ova i slična istraživanja na većem broju golubova mogla poslužiti u izradi studije farmskog uzgoja komercijalnih pasmina golubova za proizvodnju mesa u Republici Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Pavičić, Željko; Vučemilo, Marija; Tofant, Alenka; Hađina, Suzana; Matković, Kristina
Utjecaj hranidbe na komercijalnu proizvodnju golubova za meso // Krmiva, 44 (2002), 5; 233-236 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Pavičić, Ž., Vučemilo, M., Tofant, A., Hađina, S. & Matković, K. (2002) Utjecaj hranidbe na komercijalnu proizvodnju golubova za meso. Krmiva, 44 (5), 233-236.
@article{article, author = {Pavi\v{c}i\'{c}, \v{Z}eljko and Vu\v{c}emilo, Marija and Tofant, Alenka and Ha\djina, Suzana and Matkovi\'{c}, Kristina}, year = {2002}, pages = {233-236}, keywords = {komercijalne pasmine golubova, tov, peletirana hrana, dnevni prirast, utro\v{s}ak hrane.}, journal = {Krmiva}, volume = {44}, number = {5}, issn = {0023-4850}, title = {Utjecaj hranidbe na komercijalnu proizvodnju golubova za meso}, keyword = {komercijalne pasmine golubova, tov, peletirana hrana, dnevni prirast, utro\v{s}ak hrane.} }
@article{article, author = {Pavi\v{c}i\'{c}, \v{Z}eljko and Vu\v{c}emilo, Marija and Tofant, Alenka and Ha\djina, Suzana and Matkovi\'{c}, Kristina}, year = {2002}, pages = {233-236}, keywords = {commercial pigeon breeds, pellets, daily gain, food intake per gain unit}, journal = {Krmiva}, volume = {44}, number = {5}, issn = {0023-4850}, title = {Influence of the feeding process on the pigeon meat commercial production}, keyword = {commercial pigeon breeds, pellets, daily gain, food intake per gain unit} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font