Pregled bibliografske jedinice broj: 226387
Utjecaj hranidbe na komercijalnu proizvodnju golubova za meso
Utjecaj hranidbe na komercijalnu proizvodnju golubova za meso // Krmiva, 44 (2002), 5; 233-236 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 226387 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hranidbe na komercijalnu proizvodnju golubova za meso
(Influence of the feeding process on the pigeon meat commercial production)
Autori
Pavičić, Željko ; Vučemilo, Marija ; Tofant, Alenka ; Hađina, Suzana ; Matković, Kristina
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 44
(2002), 5;
233-236
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
komercijalne pasmine golubova; tov; peletirana hrana; dnevni prirast; utrošak hrane.
(commercial pigeon breeds; pellets; daily gain; food intake per gain unit)
Sažetak
Istraživanje je provedeno tijekom ljeta na 20 pari golubova komercijalnih pasmina king i teksan radi utvrđivanja dnevnog prirasta na njihovom podmladku i utroška hrane po jedinici prirasta. Roditeljski parovi su bili smješteni u zatvorenom golubinjaku, koji je bio opremljen boksevima 80 x 80 x 80 cm, pri čemu je svaki boks sadržavao gipsano gnijezdo i posudicu za hranu. Roditelji su do 14. dana sjedenja na jajima hranjeni mješavinom zrnevlja žitarica i leguminoza, u kojoj je udio sirovih bjelančevina bio 14 posto. Nakon toga, pa sve do 27. dana kad je uslijedilo odbiće, hranjeni su peletiranom hranom u kojoj je udio sirovih bjelančevina bio 17 posto. Tijekom istraživanja od valjenja do odbića svakodnevno je obavljano kontrolno vaganje mladunaca i utrošak hrane po mladuncu. Prema dobivenim rezultatima najveće prosječno dnevno povećanje tjelesne mase od 49 grama zabilježeno je 12. - 13. dana, a od trećeg tjedna do odbića prosječni prinosi tjelesne mase su se znatno počeli smanjivati. Mladunci su na kraju tova prosječno težili 509 grama, što je odgovarajuća tjelesna masa za klaoničku obradu. Najniža potrošnja hrane tijekom tova po mladuncu iznosila je 3.56 kg, a najviša 4.28 kg, što je inače u optimalnim granicama pri hranidbi komercijalnih pasmina golubova za proizvodnju mesa. Ukupna prosječna potrošnja hrane po mladuncu tijekom tova iznosila je 3, 93 g što je niža vrijednost od obavljenih sličnih istraživanja u svijetu. Prema dobivenim rezultatima može se zaključiti da je i u našoj zemlji moguće proizvoditi golublje meso uz uvjet da se tovnim pasminama golubova osiguraju optimalni uvjeti držanja i odgovarajuća hranidba. Stoga bi u budućnosti ova i slična istraživanja na većem broju golubova mogla poslužiti u izradi studije farmskog uzgoja komercijalnih pasmina golubova za proizvodnju mesa u Republici Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Kristina Matković
(autor)
Željko Pavičić
(autor)
Alenka Tofant
(autor)
Suzana Hađina
(autor)
Marija Vučemilo
(autor)