Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 225702

Viskozitet tekućeg jogurta


Mamula, Petar
Viskozitet tekućeg jogurta, 2005., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 225702 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Viskozitet tekućeg jogurta
(Viscosity of stirred yogurt)

Autori
Mamula, Petar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2005

Stranica
33

Mentor
Samaržija, Dubravka

Ključne riječi
reološka svojstva; struktura; structura; viskozitet; jogurt
(reological properties; physical properties; viscosuty yogurt)

Sažetak
Reološka svojstva prehrambenih proizvoda pripadaju čimbenicima koji najviše utječu na prihvačanje tih proizvoda od strane proizvođača.Viskozitet je jedno od reoloških svojstava koja stručnjacima najčešće služe pri određivanju kakvoće tekućih prehrambenih proizvoda. Iz tih razloga viskozitet je od najznačajnijih parametara koji utječu na senzorska svojstva finalnog proizvoda.Na viskozitet tekućeg jogurta imaju utjecaj: sastav i vrsta korištenog mlijeka ; homogenizacija ; toplinska obrada ; mljekarske mikrobne kulture ; temperatura i trajanje fermentacije ; dodaci mlijeku ; postupci s jogurtom nakon fermentacije. Zbog toga cilj ovog rada bio je utvrditi karakteristike viskoziteta tekućeg jogurta proizvedenog u dvije različite mljekare (A i B) do vremena održivosti od 21 dana. Tekući jogurti proizvođača A i B pokazuju tipično ne- Njutnovsko vremenski ovisno ponašanje . Signifikantna razlika (p 001) u viskozitetu između tekućih jogurta oba proizvođača utvrđena je 14 i 21 dana. Statistički značajno veća količina suhe tvari i kiselosti proizvođača B utjecala je na stabilniju strukturu tekućeg jogurta proizvođača B.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178016
0178022
0178023

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Samaržija (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mamula, Petar
Viskozitet tekućeg jogurta, 2005., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Mamula, P. (2005) 'Viskozitet tekućeg jogurta', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mamula, Petar}, year = {2005}, pages = {33}, keywords = {reolo\v{s}ka svojstva, struktura, structura, viskozitet, jogurt}, title = {Viskozitet teku\'{c}eg jogurta}, keyword = {reolo\v{s}ka svojstva, struktura, structura, viskozitet, jogurt}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mamula, Petar}, year = {2005}, pages = {33}, keywords = {reological properties, physical properties, viscosuty yogurt}, title = {Viscosity of stirred yogurt}, keyword = {reological properties, physical properties, viscosuty yogurt}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font